Startup

”Har aldrig funnits så mycket pengar i startup-miljön”

På Sthlm Tech Meetup i går uppmanades alla unga entreprenörer att ringa till regeringens startup-ansvariga Marie Wall och lobba för det nya optionsförslaget.

Publicerad

Lång kö till gratisplatserna. Varmt och fullt inne i lokalen. I går kväll samlade Sthlm Tech Meetup 3-400 personer på Hilton i Stockholm för att tala om förutsättningarna för de svenska utvecklingsbolagen.

– 21 företag har fått pengar bara den senaste månaden, sa Tyler Crowley, som arrangerar mötena.

– Det är det mesta sedan vi startade de här sammankomsterna för tre år sedan.

När Ny Teknik ber att få kompletta listan från the Nordic Web, som är angiven som källa, innehåller listan ännu fler bolag - 29 stycken.

Tyler Crowley, som kommer från Los Angeles, eldade på entreprenörerna i salen, i sann amerikansk anda:

– Nu är det rätt tid att söka pengar. Det har aldrig funnits så mycket pengar i den svenska startup-miljön, sa han, och exemplifierade med nya pengar hos fonderna hos EQToch Zennströms Atomico. Och regeringen startar en ny fondför unga svenska teknikbolag.

Utredningen om nya optionsregler, som publicerades den 15 mars, var ett hett ämne under kvällen. Utredningen har fått en hel del kritik, men Staffan Helgesson, riskkapitalist på Creandum, uppmanade alla i salen att ringa till Näringsdepartementets nya startup-ansvariga Marie Wall och lobba för det nya förslaget.

– Det är inte perfekt, men bättre att vi får ett nytt system, som sedan kan finjusteras efter hand, sa han.

Optioner är ett viktigt verktyg för att nystartade företag ska kunna konkurrera om den spetskompetens som de behöver. Men de svenska skattereglerna är krångligare och mindre förmånliga jämfört med andra länder.

– Vi vill ju att svenskarna ska starta företag här i Sverige, och det är inte längre självklart. Världen har blivit platt. Vi har ju redan sett att många svenskar åker till Berlin, säger Staffan Helgesson.

Tyler Crowley sa sig minnas att den estniska regeringen har ett program för att locka svenska utvecklingsbolag att starta sina bolag i Estland.

32 bolag bara i mars