Innovation

Hägglunds får ny tysk konkurrent

Rheinmetalls Fuchs 1A8
Rheinmetalls Fuchs 1A8

Tyska Rheinmetall och MAN bildar ett gemensamt företag för att tillverka stridfordon, en ny konkurrent till Hägglunds i Örnsköldsvik.

Publicerad

Krigsmaterieltillverkaren Rheinmetall och lastbilstillverkaren MAN har beslutat att gemensamt starta ett företag för att tillverka såväl bepansrade och obepansrade hjuldrivna militära fordon.

Det nya företaget ska kallas Rheinmetall MAN Military Vehicles GmbH RMMV, med sin bas i München. I slutet av nästa år ska de bägge företagens nuvarande tillverkning i Kassel respektive Wien koncentreras till den nya förläggningsorten.

Inledningsvis kommer RMMV att ha 370 anställda, men när produktionen kommit igång på allvar uppskattas arbetsstyrkan till 1300 personer. Omsättningen i bolaget beräknas till mer än 1 miljard euro.

Rheinmetall tillverkar idag stridsfordon där modellen Fuchs är mest känd. 1250 sådana fordon har levererats till Tyska armén och militär i åtta andra länder. MAN är mest känt för sina lastbilar och bussar, men har även tillverkning av militära transportfordon i österrikiska Wien.