Populärteknik

Hacka en PS4 – och Sony belönar dig med 50 000 dollar

Hitta en kritisk bugg i PS4 – och belönas med 50 000 dollar, det är vad Sony vill. Foto: TT
Hitta en kritisk bugg i PS4 – och belönas med 50 000 dollar, det är vad Sony vill. Foto: TT

Sony vill hitta sårbarheter i sin spelkonsol PS4 – därför anropar man nu världens hackare.

Publicerad

Har du vad som krävs för att knäcka säkerheten i en Playstation 4? Ja, då kan du räkna med en belöning i form av en påse med pengar från Sony själva.

Sony drog i slutet av förra veckan igång något man kallar för ”Bug Bounty Program”, som går ut på att personer som lyckas hitta svagheter i deras system belönas med pengar. Hur stor summan blir beror på hur allvarlig buggen man hittar är. Hittar du till exempel en ”kritisk” bugg i PS4 belönas du med minst 50 000 dollar. Hittar du i stället en bugg Sony bedömer som ”låg” belönas du med 500 dollar.

Utöver att leta buggar i Playstation 4 så uppmanas man även att leta svagheter i Playstation Network.

I ett blogginlägg skriver Sony att de i det tysta faktiskt har kört bug bounty-programmet under en period, men med utvalda forskare. Nu är det dags för nästa steg i processen: att öppnar upp för alla som tror sig ha vad som krävs för att knäcka deras produkter. Hittills har Sony betalat ut cirka 170 000 dollar – med en snittbelöning om 400 dollar per hackare.

Tidigare i år drog konkurrenten Microsoft igång ett liknande initiativ -– då var man på jakt efter sårbarheter i Xbox live.