Övriga nyheter

Genförändrade myggor kan bli del i kampen mot zika

Myggarten Aedes aegypti sprider zikaviruset. Foto: Polaris Images / All Over Press

Honorna är bovarna i dramat när det gäller myggornas spridning av zikaviruset. Att kunna byta deras kön kan därför vara ett sätt att hindra smittan enligt forskare som tror att vägen dit går genom ett vetenskapligt genombrott med svensk koppling.

Det finns en rad frågor som omgärdar zika-viruset och som experter runt om i världen nu försöker hitta svaren på. En är om zika verkligen ligger bakom den stora mängden av fall där barn fötts med missbildningen mikrocefali. Hur man ska hitta sätt att få stopp på, eller åtminstone bromsa, smittspridningen är en annan viktig fråga. Nu lyfter två amerikanska fram en metod de tror kan vara möjlig, skriver The Guardian.

Enligt dem skulle man kunna försöka ändra myggornas kön, genom att använda sig av metoden Crispr/Cas9. Genom metoden, som ofta liknas vid en "genteknisk kniv", skulle man kanske kunna slå på en särskild gen som gör att kvinnliga embryon utvecklar manliga könsorgan, menar forskarna. Tanken är alltså att den egenskapen nedärvs och får myggorna i en population att dö ut, då det är de blodsugande honorna som sprider smittan.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här