Digitalisering

Fritt wlan över staden slår LTE

Med ett wlan-nät som täcker hela staden och erbjuder invånarna gratis surf har mobiltjänster som LTE svårt att hävda sig.

Publicerad

Det är den tyska staden Pforzheim som tillsammans med teleoperatören Skytron byggt upp nätet av wlanknutpunkter så att det täcker hela staden. Användaren behöver bara registrera sig med en frikod som Skytron tillhandahåller, sedan är det fritt fram att använda wlan-tjänsten upp till 300 Mbyte per månad.

Hastigheten är 300 Mbit/s, går man över nedladdningsvolymen 300 Mbyte per månad sänks antingen hastigheten till 100 Mbit/s, eller så betalar man 9 euro för ytterligare 1 Gbyte, eller 20 euro i månaden för obegränsad surf. Har man väl anslutit sig går det utmärkt att röra sig över staden mellan wlan-punkterna med upp till tre mobiler eller surfplattor per användare.

Skytron tar på sig det juridiska och tekniska ansvaret för nätet, det ska inte falla på kommunen.

Nätet har varit i drift sedan september och intresset är stort. Med en hastighet på 300 Mbit/s är det populärare än LTE med sitt 100 Mbit/s.

Staden har 115000 invånare och inledningsvis kan 1500 personer använda nätet samtidigt, och ytterligare 700 näringslivsanvändare ska också kunna anslutas. I restaurangnäringen i staden jublar man och hoppas att det fria nätet ska locka turister.

Även de som är kritiska till strålningsnivåer har fått lugnande besked, strålningsintensiteten är 100mW vilket är en tjugondel jämfört med LTE-stationer.