Digitalisering
FRA spionerar på Ryssland åt USA
FRA hjälper USA att spionera på Rysslands politiska ledning, visar läckta dokument från Edward Snowden enligt Uppdrag granskning.
– Att vi har samarbeten är något väldigt naturligt, säger försvarsminister Karin Engström.
Uppgifter från FRA:s spaning mot ryska politiker lämnas till den amerikanska underrättelsetjänsten National Security Agency, enligt dokumenten som Uppdrag granskning (UG) har studerat. Där beskrivs den svenska motsvarigheten FRA som en "ledande partner" i det internationella samarbetet, skriver UG på sin hemsida.
"FRA försåg NSA (...) med en unik samling om högt prioriterade ryska mål, såsom ledningen", enligt ett NSA-dokumenten från den 18 april.
Det framgår inte i detalj hur spaningen går till _ om ledande ryska politiker avlyssnas eller om uppgifter om deras telefonsamtal eller internettrafik registreras. Det är också oklart om det rör sig om president Vladimir Putin eller andra ledare. Däremot är NSA av allt att döma mycket nöjt med samarbetet, som kallas "unikt"
Inför ett möte med FRA instrueras NSA-chefer att berömma svenskarna:
"Tacka Sverige för dess fortsatta arbete mot ryska mål, och understryk den huvudroll som FRA spelar som en ledande partner i arbetet med det ryska målet, inklusive den ryska ledningen (...) och (...) kontraspionage. FRA:s tillgångar till kablar har resulterat i en unik signalspaningsrapportering på alla dessa områden".
Försvarsminister Karin Engström (M) säger att spaningen är nödvändig.
– Vi behöver kunna genomföra underrättelseverksamhet för att skydda Sverige mot yttre hot. Vi har en verksamhet som sker inom ramen för FRA, med tydlig lagstiftning, strikt kontroll och parlamentarisk insyn. Men hur den går till, och med vilka Sverige samarbetar, är inte öppna uppgifter.
Karin Engström pekar på att det finns en tydlig lagstiftning som styr hur verksamheten får gå till, och att det finns en kontrollfunktion.
– Självklart tar regeringen del av den underrättelseverksamhet som bedrivs, det är ju det som är själva syftet. Det är också självklart så att vi vet vilka vi samarbetar med. Däremot har vi valt att inte kommentera med vilka länder FRA har ett samarbete.
TT: Tycker du att övervakningen är förenlig med svensk alliansfrihet?
– Att vi har samarbeten är något väldigt naturligt, vi bygger vår säkerhet i samverkan med andra länder och andra organisationer.
Enligt ett referat på UG:s hemsida om ett inslag i Rapport i kväll väljer såväl FRA som NSA att inte kommentera uppgifterna.
Det har på senare tid förekommit internationella medieuppgifter om ett utbrett, USA-lett internationellt signalspaningsarbete där svenska FRA flera gånger nämnts som en viktig samarbetspart. Bland annat har den brittiske journalisten Duncan Campbell hävdat att Sverige, genom FRA, blivit "den största samarbetspartnern till (den brittiska signalspaningsbyrån) GCHQ utanför de engelskspråkiga länderna".
Riksdagen beslutade 2008 att ge FRA tillstånd att, för att kartlägga "yttre hot" mot landet, spana mot sms-, e-post och internettrafik som går via kabel över Sveriges gräns. Samma år rapporterade Svenska Dagbladet att FRA-lagen gör det möjligt att söka igenom den stora ryska data- och teletrafik som går via Sverige och att uppgifter därifrån sedan ingår i den svenska byteshandeln med andra västländer.
Flera källor som arbetar med eller har insyn i svensk underrättelsetjänst uppgav för tidningen att spaningen främst är riktad mot Ryssland.
– Vårt geografiska läge gör att runt 80 procent av Rysslands kontakter med stora delar av världen passerar i kablar via Sverige. Det är kärnan i det hela, hävdade en källa.
Miljöpartisten Peter Rådberg, ledamot i försvarsutskottet, säger att misstankar om att spaningen åt USA funnits länge.
– Det som är nytt är omfattningen. Troligtvis är det ganska omfattande, säger han.
Rådberg är kritisk till att inte alla partier får veta hur spaningen går till och pekar på att bara vissa partier sitter i kontrollmyndigheten för FRA, Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten (Siun).
– Vi politiker måste få mer information om vad som händer, vad som är lagligt och kanske till vilka stater informationen skickas. Det skulle vi ju kunna få under tystnadsplikt, men vi får ingen information alls.