Digitalisering
FRA börjar spana – på mobilappar

Appar för mobiltelefoner och pekdatorer har komplicerat FRA:s signalspaning. Signalspaningsmyndigheten föreslås få mer än 200 miljoner kronor i ökade anslag de närmaste tre åren.
Försvarets radioanstalt, FRA, har hittills fått 130 miljoner kronor i extra anslag för att klara uppgiften att signalspana i kabelnäten.
Myndigheten får från och med december 2009 ta del av innehåll i mejl, sms, surf och ip-telefoni, som passerar i kabel, i syfte att skaffa tillhandahålla underrättelseinformation om utländska företeelser som kan hota Sverige.
Nu föreslår regeringen i höstens budgetproposition att FRA 2012 får ytterligare 11,5 miljoner kronor, 82,5 miljoner kronor 2013 och hela 107,5 miljoner kronor i nivåhöjning från och med år 2014 för att finansiera fortsatt teknikutveckling.
Främsta syftet uppges vara att FRA ska kunna hänga med i teknikutvecklingen och klara signalspaningsuppdragen i kabel framöver.
– Tidigare kunde vi ha samma utrustning i flera decennier, men nu måste vi följa med i den senaste utvecklingen och snabbare byta vår utrustning, säger Mats Nordqvist, teknikchef på FRA.
Överföringen i kabel går nu snabbare än tidigare. En av myndighetens tuffaste utmaningar är att hänga med i utvecklingen av nya populära tjänster och webbapplikationer, uppger han. Mats Nordqvist vill dock inte i detalj gå in på vilka tjänster det kan handla om.
Men andra källor uppger för Ny Teknik att FRA bland annat vill kunna avlyssna exempelvis appar (webbapplikationer) för främst smarta telefoner. Bara Iphone har sålts i runt 110 miljoner exemplar och försäljningen av appar bedöms landa på över 100 miljarder kronor i år, mot 35 miljarder i fjol, enligt analysföretaget Gartner.
När FRA hämtat in ett flöde av signaler i kabelnäten, måste de ursprungliga meddelandena återskapas så att underrättelseanalytikerna kan se, läsa och lyssna till innehållet.
– Det är inte så mycket inhämtningen i sig som vi behöver ny utrustning för, som behandlingen efteråt, säger Mats Nordqvist.
Han uppger att man inte bara behöver investera i teknik, utan också anställa ny personal med kompetens att klara nya signalspaningsutmaningar.