Digitalisering

Forskarsnillet slog superdatorn i Jepoardy

Rush Holt Foto: AP Photo
Rush Holt Foto: AP Photo

Vad är det trestaviga smeknamnet på Beatles? Och vad betyder hippofobia? Det visste forskaren som lyckats vinna över Jeopardymästaren och superdatorn Watson.

Publicerad

Watson har tävlat i Jeopardy mot de mest framgångsrika Jeopardy-spelarna i USA. I förrgår fick superdatorn möta sin överman. Den här gången skedde slaget mellan maskin och människa på Capital Hill Hotel i Washington. Under tävlingen var det ett antal kongressledamöter som fick möjligheten att tävla mot Watson.

Den 62-åriga demokraten, kongressledamoten och raketforskaren från New Jersey, spelade en av de första omgångarna och lyckades med konstycket att vinna mot datorn. Holt har för 35 år sedan vunnit Jeopardy fem omgångar.

Rush Holt kunde ta ledningen efter att ha gett svar som ”Herberts militära strategi” och ”Hoovers manöver”. Han visste också att hippofobia betydde rädsla för hästar och var snabbare att säga frågan till påståendet: ”Är det trestaviga smeknamnet på Beatles.” Svar: ”Vad är Fab?”

Watson var däremot snabbare att svara på meningen: ”Ambrose Bierce beskriver bröllop som botemedlet för denna tillfälliga sinnesförvirring.” Svar: ”Vad är kärlek?”

Första omgången spelade Holt mot republikanen Bill Cassidy. I slutet av rundan hade Holt tjänat 8.600 amerikanska dollar och Watson hade tjänat 6.200 amerikanska dollar.

Holts strategi var att han tryckte på knappen innan han ens visste svaret.

Men sammanlagt var det datorn som vann över sina motståndare. Den sammanlagda summan för Watsons del blev 40.300 dollar. Människorna lyckades sammanlagt få ihop 30.000 dollar.

Det är inte lätt för en dator att klara av att spela Jeopardy men Watson har lyckats slå sina utmanare flera gånger. Bakom IBM:s superdator ligger flera år av forskning. För att kunna förstå svaren och blixtsnabbt komma med en fråga används artificiell intelligens. Minnet som laddats med mänskligt vetande ligger på runt 16 terabyte. En faktor som har gjort att de mänskliga medtävlarna misslyckats med att vinna över datorn har bland annat handlat om att medtävlarna inte tryckt ned svarsknappen lika snabbt som Watson.