Populärteknik

Forskarnas upptäckt: De ”odödliga” björndjurens svaga punkt

De så kallade björndjuren eller trögkryparna är sannolikt de tuffaste av alla organismer på jorden. Men nu har forskarna hittat en svag punkt. Foto: Global Soil Biodiversity Atlas / TT
De så kallade björndjuren eller trögkryparna är sannolikt de tuffaste av alla organismer på jorden. Men nu har forskarna hittat en svag punkt. Foto: Global Soil Biodiversity Atlas / TT

Kokt, fryst, utsatt för kraftig strålning eller rymdens vakuum. Ett björndjur pallar det mesta. Men nu har forskare hittat deras svaga punkt.

Publicerad Uppdaterad

De brukar kallas jordens tåligaste organismer och har till och med överlevt att skickas ut i rymden. Men inför klimatförändringarna kan även dessa små ihärdiga djur stå sig slätt, visar ny forskning från Köpenhamns Universitet. Björndjuren, även kallade trögkrypare, klarar helt enkelt inte av att utsättas för högre temperaturer under en längre period.

– Proverna som användes i denna studie togs från takrännor i ett hus beläget i Nivå, Danmark. Vi utvärderade effekten av exponeringar för hög temperatur i både aktiva och uttorkade björndjur, och vi undersökte också effekten av en kort anpassningsperiod på aktiva djur, säger Ricardo Neves, forskare vid universitetets biologiska institution, i ett pressutskick.

Vissa arter av de små djuren, som är max 1,2 millimeter långa och främst återfinns i blöta miljöer, går in i ett kryptobiotiskt stadium när de utsätts för extrema förhållanden. Det innebär i praktiken att de försätter sig i djup dvala där ämnesomsättningen upphör.

Sårbara för långvarig temperaturökning

Vissa studier visar att björndjuren klarar temperaturer på uppemot 150 grader Celsius. Men forskarnas granskning av 1 300 arter har nu visat att de bara klarar av höga temperaturer under en begränsad tid. Nästan alla de björndjur som granskats dog när de utsattes för riktigt höga temperaturer längre än 30 minuter.

För aktiva björndjur räckte det med 24 timmar med en temperaturökning från blygsamma 37,1 till 37,6 grader för att hälften av dem skulle dö. Däremot klarade fler av dem livhanken om temperaturökningen gjordes stegvis, så möjligheten att hinna acklimatisera sig synes spela viss roll.

Björndjur i dvala mer tåliga

– Från denna studie kan vi dra slutsatsen att aktiva björndjur är sårbara för höga temperaturer, även om det verkar som om att de skulle kunna anpassa sig till ökande temperaturer i sin naturliga livsmiljö. Björndjur i dvala är mycket mer motståndskraftiga och kan tåla högre temperaturer än aktiva djur. Men exponeringstid är helt klart en begränsande faktor för deras tolerans mot höga temperaturer, säger Ricardo Neves.

Forskningsstudien har presenterats i Nature och kan läsas i sin helhet här.