Innovation

Forskare: Vi har återupplivat 28 000 år gamla mammutceller

Foto: Ivan Sekretarev
Foto: Ivan Sekretarev

Genombrottet ger hopp om att kunna klona och väcka det historiska djuret till liv.

Publicerad

Japanska och ryska forskare har gjort en ny upptäckt som kan skaka liv i utdöda arter. Nu säger de att 28 000 år gamla celler från en mammut har återupplivats, rapporterar Engineering and Technology. Genom att flytta celler från mammuten till en mus registrerades en positiv biologisk aktivitet. ”Detta tyder på att, trots alla år som har gått, kan cellaktivitet fortfarande äga rum och delar av det kan återskapas,” sa Kei Miyamoto, en medlem av teamet som utförde arbetet.

Cellerna togs från mammuten Yuka, en ullmammut som upptäcktes i Siribien 2010 och som är en av de bäst bevarade mammutarna inom den vetenskapliga världen.

”Ingen Jurassic Park-uppståndelse”

”Forskningen visade tecken på en biologisk processen, men eftersom cellerna var så pass skadade var processen inte tillräcklig för att återuppliva mammuten, och förhindrar därför någon slags Jurassic Park-aktig uppståndelse, som många hoppats på,” sa Miyamoto.

Men de är inte redo att ge upp ännu. Det ska göras fler försök att återuppliva mammuten, med ny teknik. Ullmammutarna har varit utrotade sedan 4.000 år tillbaka. Forskare tror att de dog ut på grund av klimatet och mammutjägare.