Innovation

Forskare släpper militärdelfinernas jaktfilmer

Forskare utrustade delfiner från USA:s flotta med kameror. Foto: Ridgway et al
Forskare utrustade delfiner från USA:s flotta med kameror. Foto: Ridgway et al

Forskare utrustade delfiner från USA:s flotta med kameror. Nu kan vi se hur däggdjuren beter sig på jakt efter ett byte.

Publicerad

Den amerikanska flottan tros ha använt sig av specialtränade delfiner sedan åtminstone 1960-talet. Militärdelfinerna kan hitta minor, utgöra ett försvar mot dykande fiender och skydda amerikanska kärnvapentillgångar från vattensidan. Nu har forskare vid National Marine Mammal Foundation i San Diego gett oss inblick i hur delfinerna fångar ett byte.

Sex militärdelfiner av arten öresvin (tursiops truncatus) som får simma i öppet vatten, fick i ett halvår fått bära på utrustning för film- och ljudinspelning. Det har gjort det möjligt för forskarna att följa djuren när de fångar fiskar och havsormar, men ger också en bättre förståelse för hur delfinerna kommunicerar.

"Tjuter" vid attack

Forskarna kunde notera hur delfinernas ögon “roterade” på jakt efter ett byte. När delfinerna närmade sig ett byte förkortades också däggdjurens klickintervaller ”till ett slutgiltigt surr och sedan ett tjut”. Tjutet pågick även när delfinen fått tag på bytet. 

När fiskar har försökt fly från delfiners gap genom att fortsätta simma, har däggdjuren svarat med att suga i sig sitt byte.

Vaktar flottbas på Krim

Gruppen bakom studien föreslår att man gör liknande försök på vilda delfiner för att se om deras beteende liknar militärdelfinernas.

Studien har publicerats i Plos One

USA är inte ensamt om att ha militärdelfiner. Även den ryska flottan ska använda sig av däggdjuren, bland annat för att vakta en flottbas på Krimhalvön.