Innovation

Företaget med flest patent på grafen

Företag och forskningsinstitutioner över hela världen slåss om patent på det nya supermaterialet grafen. Ansökningarna slog rekord förra året visar en ny brittisk rapport. Det är särskilt ett asiatiskt företag som storsatsar.

Publicerad

Grafen upptäcktes så sent som 2004, Nobelprisbelönades 2010 och det nya supermaterialet spås revolutionera en rad områden som elektronik och materialteknik.

Samtidigt pågår en hård strid om patent på det nya materialet. Vid årsskiftet uppgick antalet beviljade patent och publicerade patentansökningar till 7351 visar en ny sammanställning från det brittiska konsultföretaget Cambridge IP.

Quentin Tannock, medgrundare av Combridge IP, konstaterar att antalet grafenpatent ökat kraftigt sedan 2007. Ökningen var dock särskilt stor under förra året, speciellt i Asien.

- Något av det mest utmärkande för patentlandskapet kring grafen de senaste åren är den ökade aktiviteten i Asien, särskilt i Sydkorea och Kina, säger han i en kommentar till de nya siffrorna.

Det företag som satsar allra hårdast är sydkoreanska Samsung. Enligt de nya siffrorna ligger företaget överlägset i topp med 407 patent och patentansökningar. Tvåan IBM har 134. Därefter följer Sandisk 3D, Xerox och Korea Institute of Science and Technology.

Kina är det land med flest patent och patentansökningar rörande grafen med totalt 2204. På andra plats kommer USA med 1754 och på tredje plats Sydkorea med 1160.

Det är också kinesiska och sydkoreanska forskningsinstitutioner som ansöker om flest grafenpatent i den akademiska världen. Först på fjärde plats kommer amerikanska Rice University, distanserat av Sydkoreanska Sungkyunkwan-universitetet och de kinesiska universiteten Zhejiang och Tsinghua.

Storbritannien har relativt få patent, trots att det var där som materialet först isolerades av Nobelpristagarna Andre Geim och Konstantin Novoselov vid universitetet i Manchester.

- Det är det klassiska problemet med att Storbritannien uppfinner något och andra länder utvecklar det, säger den brittiska forskningsministern David Willetts i en kommentar till BBC.

Han har identifierat grafen som ett av de mest prioriterade forskningsområdena och den brittiska regeringen satsar cirka 650 miljoner kronor på att bli ledande inom området.

De båda nobelpristagarna ingår också i ett stort konsortium som leds av Chalmers och som är med och tävlar om 10 miljarder under 10 år i EU:s satsning på vetenskapliga flaggskepp.