Krönikor

”Flygsimulatorn är coronatidens svar på surdegsbak”

Microsoft Flight Simulator 2020. Foto: Microsoft
Microsoft Flight Simulator 2020. Foto: Microsoft
En skärmdump från Microsoft Flight Simulator 95, det har hänt en del på de 25 år som gått sedan dess. Foto: Skärmdump via Wikipedia
En skärmdump från Microsoft Flight Simulator 95, det har hänt en del på de 25 år som gått sedan dess. Foto: Skärmdump via Wikipedia

KRÖNIKA. Reserestriktioner, social distansering och en superrealistisk digital kopia av vår värld. Alla stjärnorna står i position för att flygsimulator-mannen ska bli coronapandemins stora subkultur, skriver Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

Publicerad

Kompisens pappa var exalterad när han ledde oss uppför trappan. Bland bokföringspärmarna i arbetsrummet stod ett pc-torn med chassi av klassisk beige plast uppställd. Framför den blytunga crt-monitorn hade han placerat en rejäl joystick, och den knarriga datorstolen var ersatt av en ordentlig fåtölj.

Min kompis farsa hade skaffat flygsimulator, berättade han stolt.

Jag minns det som att grafiken var häpnadsväckande, men vid en googling kan jag konstatera att den version av Microsoft Flight Simulator som var 90-talets hetaste i dag gör direkt ont i ögonen att titta på. En samling pixlar till flygplanskropp som med gracen hos en Duplo-kreation sveper fram över en stad av lådhus med skarpa hörn.

Vi som barn tröttnade, vill jag minnas, rätt snabbt på att krascha lika hjälplöst vid starten som ett Boeing 737 Max och återvände väl inom kort till någon lättuggat som Nintendo kokat ihop.

En skärmdump från Microsoft Flight Simulator 95, det har hänt en del på de 25 år som gått sedan dess. Foto: Skärmdump via Wikipedia
En skärmdump från Microsoft Flight Simulator 95, det har hänt en del på de 25 år som gått sedan dess. Foto: Skärmdump via Wikipedia

Flygsimulatorerna, och de (oftast män) som drabbats av dem, har funnits sen hemdatorns kritaperiod. De har fått fäder att plöja ned pengar i sina mancaves och negligera familj, jobb och sociala situationer för att flyga jumbojet i realtid över Stilla havet eller glida med propellerplan över den franska landsbygden.

En ny vår för flygsimulatorn

Men domedagsåret 2020 står alla stjärnorna i rätt position för att ge genren sina riktiga glansdagar – och måhända simulatormannen en efterlängtad upprättelse.

För ett par veckor sedan släpptes nämligen den senaste upplagan av Microsoft Flight Simulator. Tack vare optimeringskraften i artificiell intelligens, beräkningskraft i molnet och all kartdata Microsoft har tillgång till är spelet magnituder mer realistiskt än sina föregångare.

I princip ska vartenda litet hus på jordens yta finnas representerat i någon form på flygsimulatorns jordglob. Glid över regnskog, utforska en storstad du aldrig besökt eller ta en nostalgisk Cessna-tur över din gamla hembygd framåt småtimmarna.

Redan under normala omständigheter skulle de här möjligheterna så klart locka. Mansgrottorna skulle fyllas med nya joystickbestyckade entusiaster redo att viga helger och nätter åt att leva ut sina pilotdrömmar.

Men nu har coronapandemin skapat den perfekta stormen för flygsimulatorns genombrott. För vad är väl mer passande i en tid av reserestriktioner och social distansering än att uppleva världen från sitt skrivbords trygga lugn.

Dessutom kan du samla flygmil som aldrig förr, utan att känna ett uns av flygskam. Siri, säg mig något som ligger mer rätt i tiden.

Slutsålda joysticks

Sedan lanseringen har Microsoft Flights Simulator också mycket riktigt legat högt på topplistorna på spelplattformar som Steam. Och precis som toapapper och alkogel var hårdvaluta under pandemins inledande veckor, verkar nu butikshyllorna gapa tomma där joystickkontrollerna brukade stå i prydliga rader, enligt The Verge.

Kanske får vi se de krisande flygplanstillverkarna ställa om till att producera tv-spelsparafernalier likt hur etanolproducenterna och sprittillverkarna ställde om sin produktion till handsprit.

Analysfirman Jon Peddie Research räknar med att nya Flight Simulator kommer att säljas i över två miljoner exemplar, samt att spelet egen på hand kommer att driva upp försäljningen av gaminghårdvara med uppemot 23 miljarder kronor under de närmaste åren.

Själv förutspår jag att simulatormannen kommer att bli katastrofåret 2020 års svar på subkulturer som surdegshipstern eller den lycraklädda racercyklisten. Mansgrottorna kommer att bli fler, större och fyllda med fler dyrgripar till datorprylar än någonsin.

Nästa gång du hör någon prata om en weekendresa utomlands är det nog helt enkelt artigast att fråga om den ska ske irl eller i en flygsimulator.