Samhälle

Flygkraschen i Iran: Uppgifter tyder på nedskjutning

Kanadas premiärminister Justin Trudeau vid en presskonferens där han säger att det finns uppgifter som tyder på att Iran sköt ned det ukrainska flygplanet ovanför Teheran. Foto: AP/TT
Kanadas premiärminister Justin Trudeau vid en presskonferens där han säger att det finns uppgifter som tyder på att Iran sköt ned det ukrainska flygplanet ovanför Teheran. Foto: AP/TT
Stefan Löfven. Foto: TT
Stefan Löfven. Foto: TT

Kanada har fått uppgifter från flera håll som tyder på att Iran sköt ned flygplanet som kraschade utanför Teheran på onsdagen, säger premiärminister Justin Trudeau. Amerikanska källor säger samma sak – och USA:s president Donald Trump säger sig ha en känsla av att "något väldigt hemskt hände".

Publicerad

– Vi har underrättelser från ett flertal källor, som inkluderar våra allierade och våra egna underrättelser. Bevisen tyder på att planet sköts ned av en iransk luftvärnsrobot, säger Trudeau på en presskonferens, men betonar att det är för tidigt att dra slutsatser och rikta anklagelser.

– Detta kan mycket väl ha varit oavsiktligt.

The New York Times har publicerat ett filmklipp som enligt tidningen visar hur en robot träffar planet, bara minuter efter att det lyft från flygplatsen i Teheran. En ljusstrimma skjuter iväg genom natthimlen och träffar planet, som tycks bli kvar i luften åtminstone en stund. Ett högt dån når filmaren några sekunder senare.

Justin Trudeau upprepar sitt krav om att få delta i utredningen av vad som orsakade flygkraschen. Kanadas regering kommer att fortsätta utkräva svar för att någon ska kunna ställas till svars och för att anhöriga ska kunna gå vidare, säger premiärministern.

63 av de 176 omkomna passagerarna kom från Kanada.

Löfven om kraschen

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) har varit i kontakt med Kanadas premiärminister Justin Trudeau med anledning av uppgifterna som Trudeau gick ut med på torsdagskvällen.

"Vi var överens om att dessa uppgifter ytterligare ökar behovet av en skyndsam, fullständig och transparent utredning. Vi var också överens om att de drabbade länderna behöver ha möjlighet att bidra med nationell expertis samt ges fullständig insyn i utredningen. Vi kom överens om att hålla nära och löpande kontakt med övriga drabbade länder", skriver Stefan Löfven i ett mejl till TT.

Han har också talat med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.

"Vi kommer också att arbeta nära tillsammans med Ukraina i utredningen", skriver Stefan Löfven.

Anonyma USA-uppgifter

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att det finns olika belägg för att det ukrainska flygplanet sköts ned av en luftvärnsrobot.

Trudeau och Johnson bekräftar därmed förekomsten av uppgifter som hade börjat läcka ut i en rad amerikanska medier.

Tidskriften Newsweek rapporterade först att Iran kan ha skjutit ned flygplanet av misstag, med hänvisning till två amerikanska tjänstemannakällor och en irakisk källa. Enligt källorna tros planet ha skjutits ned av ett luftvärnssystem, som kan ha varit aktivt med förhöjd beredskap med anledning av Irans raketattacker mot militärbaser i Irak, som skedde bara några timmar före flygkraschen.

Flera amerikanska och internationella medier rapporterade sedan likartade uppgifter från amerikanska källor, varpå USA:s president Donald Trump gav kryptiska kommentarer vid en presskonferens i Vita huset.

– Jag har mina misstankar. Det är en tragisk händelse. Men någon kan ha gjort ett misstag på andra sidan när det flög, sade Trump.

– Vissa personer säger att det kan ha varit ett mekaniskt fel men jag tror inte det handlar om det.

Irans utrikesdepartement svarar att man vill att Kanada delar med sig av uppgifterna. Det bjuder samtidigt in flygplanstillverkaren Boeing att delta i utredningen av kraschen.

Iran tillbakavisar

Iran tillbakavisar än en gång uppgifterna om att det ukrainska planet som kraschade utanför Irans huvudstad Teheran i onsdags skulle ha träffats av en iransk luftvärnsrobot.

– En sak kan vi säga med säkerhet, och det är att flygplanet inte träffades av en robot, säger landets chef för trafikflyg, Ali Abedzadeh, rapporterar AFP.

Informationen i de svarta lådorna är avgörande för att organisationen ska ge ett uttalande om kraschorsaken, säger han och lägger till att uttalanden som görs innan uppgifter hämtats från de svarta lådorna inte kan vara expertutlåtanden. Lådorna uppges vara intakta och undersöks.

Svenskt-ukrainskt samarbete

I Ukraina har officiellt ännu inga slutsatser dragits. Det nationella säkerhetsrådets sekreterare Oleksej Danylov talar om sju olika teorier, enligt nyhetsbyrån AFP. Bland dem finns terrordåd, att planet skjutits ned av det iranska luftvärnet eller ett tekniskt fel.

Ukraina har också bett FN om "ovillkorligt "stöd i utredningen, rapporterade AFP på torsdagskvällen.

Dessutom ska Sverige och Ukraina ska samarbeta i utredningen av orsaken till kraschen – och Iran har lovat Kiev information om händelsen.

Eftersom svenska och ukrainska medborgare dödades har dessa länder rätt att utse representanter i utredningen.

Volodymyr Zelenskyj har även talat med Sveriges statsminister Stefan Löfven. Samtalet innehöll en överenskommelse om att aktivt samarbeta i utredningen om orsaken till kraschen.

"Presidenten och statsministern var överens om att Ukraina och Sverige skulle fortsätta samarbetet på olika nivåer under utredningens gång för att bidra till en genomgripande och transparent utredning", skriver Zelenskyjs kansli.

Inget nödanrop

En preliminär iransk observation har konstaterat att planet brann före kraschen, en slutsats som bygger på vittnesuppgifter från personer på marken samt i ett annat flygplan som var i luften. Ett filmklipp som uppges visa hur det brinnande planet störtar mot marken har även publicerats av flera internationella medier.

Besättningen ska enligt Iran inte ha gjort något nödanrop. Planet ska även ha vänt tillbaka mot flygplatsen i Teheran efter ett "problem".

(Texten är uppdaterad)