Digitalisering

Fler strömmar än laddar ned

Streamingen har gått om nedladdning. Foto: TT
Streamingen har gått om nedladdning. Foto: TT

Att strömma material på nätet är nu vanligare i Sverige än att ladda ned, visar en ny undersökning.

Publicerad

Daniel Johansson på Linnéuniversitetet ser det som en naturlig övergång.

61 procent av befolkningen tittar på strömmad film och tv, medan 59 procent lyssnar på strömmad musik, enligt undersökningen från Samsung och Ipsos Mori. Samtidigt framgår det att hälften av svenskarna ser på nedladdad video, och andelen är densamma vad gäller att lyssna på nedladdad musik.

– Det är en naturlig övergång som hör ihop med teknikutvecklingen. För några år sedan fanns inte bandbredden och möjligheten att överföra data som vi kan göra nu, säger Daniel Johansson, musikbranschforskare på Linnéuniversitetet.

Utvecklingen är densamma i övriga Norden. I Finland och Norge, där strömmat material är mest populärt, använder cirka 70 procent av befolkningen den typen av tjänster för musik och video.

– Alla marknader runtom i världen där cd-skivan och enskilda nedladdningar är de största formaten går ned rejält, medan alla marknader där streaming tar över går upp. Teknikutvecklingen har tvingat fram det här skiftet, och det förväntar vi oss i andra delar av världen också, säger Johansson.