Populärteknik

Fin slutspurt av "Notch"

Efter succén med Minecraft har Markus Perssons företag Mojang lanserat spelet Scrolls. Foto: Official GCDC
Efter succén med Minecraft har Markus Perssons företag Mojang lanserat spelet Scrolls. Foto: Official GCDC

Nu har Times webbesökare bestämt vilka de vill se på listan över världens mest inflytelserika personer. Två svenskar finns med.

Publicerad

Den här veckan bestämmer redaktörerna för Time vilka de anser är världens 100 personer med störst inflytande.

Till sin hjälp har de en lista som röstats fram av besökare på tidskriftens webbplats.

De hade 153 förslag och kunde lägga sina röster på vilka kandidater som bör vara med på listan eller ej.

Svenska Markus "Notch" Persson som skapat succéspelet Minecraft klättrade snabbt mot toppen och låg några dagar innan omröstningen avslutades på femte plats. När slutresultatet nu presenterats visar det sig att "Notch" gjorde en fin spurt och slutade på andra plats, bara slagen av Egyptens president Mohammed Morsi. 193 091 röstade på att han absolut bör vara med på listan medan 156 694 personer ansåg samma sak om Markus Persson.

På ett sätt är ändå den svenska spelutvecklaren den stora vinnaren. Samtidigt som Egyptens president fick flest positiva röster var det ännu fler som inte vill ha honom med på listan. Närmare bestämt 220 907 stycken. Men det är bara 18 694 som anser att Markus Person inte platsar.

På listan finns ytterligare en svensk IT-kändis med. Det är Spotifys grundare och vd Daniel Ek som letat sig in på plats 76 med 6 597 röster för och 3 037 emot.

På torsdag 18 april ska Time presentera den slutgiltiga listan över världens 100 mest inflytelserika personer 2013 . Frågan är hur stort intryck redaktörerna tagit av omröstningen på webben.