Innovation

Felaktig gen kan orsaka tvångssyndrom

En Dobermann slickar ofta en trasa eller sig själv i det oändliga. Foto: Colourbox
En Dobermann slickar ofta en trasa eller sig själv i det oändliga. Foto: Colourbox

Tvångssyndrom kan ha en genetisk orsak. Det misstänker forskare efter att ha hittat en speciell genvariant hos hundar med tvångsbeteende. Nu ska de undersöka om varianten också finns hos människor.

Publicerad

Sådan husse, sådan hund. Talesättet har en djupare betydelse än fler av oss tror. Vårt genom är ungefär lika stort, runt 20 000 gener, och vi får ungefär samma sjukdomar. Vi utsätts också i stor utsträckning för samma miljöfaktorer.

- Men eftersom vi människor avlat fram vissa egenskaper hos raserna, så har vi oavsiktligt också anrikat gener för vissa sjukdomar, säger Kerstin Lindblad-Toh vid Uppsala universitet och Broad Institute of MIT and Harvard.

- Om vi människor till exempel har ungefär 100 till 1000 gener som kan ge skelettcancer så handlar det hos vissa hundraser om fem.

Det är ett faktum som gör det lättare att hitta de genförändringar som är de riktigt viktiga.

Kerstin Lindblad-Toh har lett det genetiska arbetet i studien som hittat genvarianten som är gemensam för hundar som drabbats av tvångssyndrom. Tillsammans med forskarkollegor på Broad Institute och Harvard and Tufts University har hon jämfört arvsmassan hos 90 dobermannhundar med tvångssyndrom med arvsmassan hos 70 friska hundar. De upptäckte då att de sjuka hundarna har en speciell genvariant av en genen cadherin-2 som är aktiv i hjärnan. Proteinet som bildas från genen sitter i synapserna och hjälper till att överföra signaler mellan nervcellerna.

- Eftersom det är svårt att hitta gener som orsakar psykiatriska sjukdomar hos människor är det mycket spännande att vi så lätt kunde hitta en viktig gen hos hundar, säger Kerstin Lindblad-Toh

- Vi är nu mycket intresserade av att undersöka om motsvarande gen kan orsaka tvångssyndrom hos människor, och vill försöka förstå hur denna gen kan orsaka sjukdomen.

Resultatet av studien publiceras i det senaste numret av Molecular Psychiatry.