Samhälle

Får Sveriges största mordgåta svaret? Följ presskonferensen här

Foto: Patrik C Österberg/TT
Foto: Patrik C Österberg/TT

Ska mordet på statsminister Olof Palme – efter 34 år – nu få sin lösning? Klockan 9.30 håller åklagaren Krister Petersson pressträff, och berättar om ”sitt beslut i åtalsfrågan” angående utredningen.

Publicerad

Spekulationerna kring Palmemordet tog fart på nytt i februari i år då åklagaren Krister Petersson till SVT:s Veckans brott sade att Palmegruppen kommit närmare en lösning, och att han hoppades kunna berätta vem som låg bakom mordet 1986 på landets dåvarande statsminister.

– Jag är positiv till att kunna presentera vad som hänt kring mordet och vem som är ansvarig för det, sade åklagaren till tv-programmet.

Oklara uppgifter

De spår som har varit extra aktuella den senaste tiden rör dels den så kallade Skandiamannen, dels Sydafrikaspåret. Skandiamannen arbetade i Skandiahuset nära mordplatsen i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan i centrala Stockholm, och anmälde sig redan dagen efter till polisen som vittne till mordet. Men hans berättelse ändrades med tiden och har innehållit stora oklarheter, varför en del i stället hävdat att han var själva mördaren.

När Krister Petersson 2017 tog över ledningen för Palmegruppen började man lägga mer fokus på själva brottsplatsen.

”Vapnet hittat”

– Vi gjorde en nystart med ny personal och kom fram till att gå tillbaka till brottsplatsen och titta efter nya infallsvinklar, i stället för att titta för mycket på tips och teorier som mer är kopplade till motivbilden än till själva händelsen, har spaningsledaren Hans Melander tidigare sagt till SVT.

I måndags sade sig Aftonbladet erfara att Palmegruppen har hittat mordvapnet. Vilket spår detta lett till framgick dock inte. Det får vi kanske veta mer om klockan 9.30, när Krister Petersson inleder sin pressträff. På grund av coronasituationen kommer både presentationen och intervjuer med åklagaren att ske digitalt.