Digitalisering

Fånga dagen – och spara den för evigt

Memoto tar en bild var trettionde sekund. Oskar Kalmaru, medgrundare av Memoto, testar kameran, som sätts fast på kläderna och hänger med dig vart du än går. Foto: Memoto
Memoto tar en bild var trettionde sekund. Oskar Kalmaru, medgrundare av Memoto, testar kameran, som sätts fast på kläderna och hänger med dig vart du än går. Foto: Memoto

Tidigt nästa år börjar Linköpingsföretaget Memoto att sälja en riktigt liten kamera. Den bärs som en brosch och tar en ny bild var trettionde sekund.

Publicerad

– Jag vill spara minnen även från de enkla stunderna i livet. Det är en skön känsla att kunna gå tillbaka och titta på vad man gjort, säger vd Martin Källström.

– Med Memoto vill vi göra det enkelt att skapa en privat fotodagbok. Livet känns så flyktigt, det ger en trygghet att veta att minnena bevaras, säger Martin Källström.

Själv har han försökt skriva dagbok, men rutinen ville aldrig sätta sig. Fotografera mycket gör han också, men kameran missar alla små händelser  i vardagen, frukosten med barnen ­eller det överraskande mötet med en gammal kompis på stan.

I våras lämnade Martin Källström därför vd-stolen på sökmotorföretaget Twingly, som han var med och grundade 2006.

– Förra sommaren insåg jag att det går att bygga väldigt små kameror, och att det därmed borde gå att automatisera dokumenterandet.

Memotos kamera blir tre och en halv centimeter i kvadrat och en knapp centimeter djup. Fäst på kläderna med ett metallclip kommer den att ta en ny bild var trettionde sekund.

Bildinsamlingen är bara halva problemet. Kameran kommer att ta flera hundra, eller ett par tusen bilder varje dag. Därför utvecklar Memoto också en webbtjänst, som hjälper an­vändarna att få ordning på alla bilder.

– Vi har mycket hjälp av befintlig forskning kring hur man gör den här typen av stora datamängder sökbara. Det finns också mycket forskning kring det som kallas lifelogging och vi blir det första företaget som gör den tillgänglig i en enkel produkt, säger Martin Källström.

Utifrån information från den inbyggda gps:en, ljusförhållanden, färger och former går det att gruppera de bilder som hör ihop. Har användaren suttit framför en datorskärm och jobbat i tre timmar så visas bara en av de 360 bilder kameran hann ta under tiden, men med ett klick dyker alla upp.

– Algoritmerna för bildanalys blir alltmer avancerade. Det går att avgöra om människor i omgivningen är glada eller ledsna, om användaren går eller springer, om kameran använts ute eller inne.

Intäkterna ska komma från kameraförsäljning och abonnemang på webbtjänsten. Priset för kameran blir 2 000 kronor när den börjar säljas efter årsskiftet, och då ingår första årets abonnemang på webbtjänsten.

Memoto tar en bild var trettionde sekund.

Det här är ”lifelogging”

Grundat: 2012.

Ort: Linköping, Lund och Stockholm.

Antal anställda: 14.

Ägare: Entreprenörerna själva och Passion Capital.

Gör: Utvecklar en liten kamera som med tillhörande webbtjänst ska göra det enklare att dokumentera livet.

Trenden ”lifelogging” innebär att man registrerar och dokumenterar stora delar av vardagen och i varierande utsträckning tar teknikens hjälp för att analysera och dra slutsatser av den insamlade datan. Bland annat finns det uppkopplade badrumsvågar, avancerade stegräknare, armband som mäter hur du sover och appar för att logga allt du äter.