Premium
FAA ger tummen ner – Boeing 777X beskrivs som ”inte färdigt”
En rejäl kalldusch och ett bevis på Boeings falnade glans. Amerikanska FAA dömer ut företagets säkerhetsarbete – och avslår ansökan om att gå vidare med flygplanet 777X. ”De vill ha bättre bevis på att systemen inte ställer till med problem”, säger flygexperten Hans Kjäll.
De senaste åren har varit prövande för Boeing. Olyckorna med modellen 737 Max blottade inte bara företagets säkerhetsproblem – det påvisade även allvarliga brister i hur samarbetet med den amerikanska luftfartsmyndigheten fungerade.
Och det har gjort att Federal Aviation Administration under inga omständigheter vill tulla på reglementet när det nu är dags för Boeing att få kommande 777X närmare marknaden.
Enligt Seattle Times avslog FAA en ansökan från Boeing om att gå vidare till nästa steg i godkännandeprocessen. I ett brev förklarade myndigheten att de ansåg att antalet planerade testflygningar kanske inte kommer att räcka – och att ett typgodkännande realistiskt ligger två år framåt i tiden. Det innebär att modellen inte kommer att flyga kommersiellt förrän runt 2024 – alltså fyra år senare än planerat.
I brevet från FAA är det en lång lista av punkter som tas upp, bland annat om hur ett plan under testning hamnade i en situation med ”icke kommenderad lutning” det vill säga att planet stegrade/dök utan pilotens inverkan. Vidare skriver tidningen att den ansvarige tjänstemannen påpekat att kritiska flygsystem som ska användas i 777X inte uppnår ställda krav.
– Det är naturligtvis allvarligt att man fallerat i övergången till ett digitalt styrsystem. För i princip så säger FAA att det är brister i processen samt problem med mjukvara samt i viss mån även med hårdvara, säger flygexperten Hans Kjäll till Ny Teknik.
Ovanligt lång försening
Enligt Hans Kjäll är problemet allvarligt och pekar på att kritiken som FAA har inte är något som går att vifta bort.
– Att en certifiering försenas så här mycket är ganska ovanligt, man har ju inarbetade rutiner. Men efter 737 Max olyckorna så har man varit tvungen att gå till botten med hur dessa processer ser ut. FAA visar med brevet att de vill vara mycket mer noggranna samt att de vill se över hela samarbetet och se till att få nya avtal på plats.
I brevet från FAA beskrivs 777X som ”inte färdigt” samt att ”den tekniska data som krävs för typgodkännande inte har kommit till den punkt som visar att designen av flygplanstypen är mogen och kan förväntas nå regelkraven”.
Men vad betyder det här. Är företaget stressat att få ut sin nya modell snabbt – eller är de bara slarviga?
– Det är en berättigad fråga. Man misstänker att det vid tidigare certifieringar förekommit för många genvägar för att spara tid och pengar. Sen så kom de två olyckorna med 737 Max – och då är det stopp nu. Det här kommer kosta mycket pengar och ekonomiskt är det en kris som inte är helt lätt att ta sig ur för Boeing. Men jag tycker det är ett bra beslut och visar på att man är noggrann i processen. Hela flygindustrin tittar ju på det här och det kommer ge avtryck och påverka framtida certifiering, säger Hans Kjäll.

777X skulle vara i kommersiell trafik 2020
Från Boeings håll är avslaget en rejäl punktering av projektet. 777X lanserades på Dubai Air Show 2013 – och målet var att det skulle vara ute i kommersiell trafik 2020 som en ersättare till 747 samt konkurrenten Airbus A380.
Som en liten tröst så kommer fördröjningen i en tid då pandemin effektivt slagit hål på efterfrågan efter nya jättemodeller för långflygningar – och det lär ta tid innan flygbolagen är redo att investera i nytt.
Hittills har det amerikanska företaget byggt en handfull testplan – samt närmare 20 ämnade till kunder. Men de senare är några som enligt Hans Kjäll kommer bli stående ett bra tag.
– Javisst är det så och stoppar man produktionen samt att dessa blir stående är det ju ett stort ekonomiskt avbräck – de är ju värda en miljard kronor styck. Sen är det ju även svårt att hålla personal i produktionsledet.
Men även om typgodkännandet av 777X skjuts fram, med de negativa effekter det ger för Boeing, så menar Hans Kjäll att det inte äventyrar företaget som sådant.
– Boeing har ju annan verksamhet och flera andra modeller samt projekt att sprida risker på. Så en sak som denna, även om den är allvarlig och lär ta år att komma över, slår inte hål på bolagets framtidsmöjligheter – men frågan är hur mycket det påverkar, säger Hans Kjäll.