Krönikor

”EU är på god väg att döda det fria internet”

Ny Tekniks reporter Simon Campanello väger in på den senaste utvecklingen i EU om ett förslag att stärka upphovsrätten. Foto: Magnus Liam Karlsson / SvD / SCANPIX / TT & Ny Teknik

KRÖNIKA. Censur, en ödesfråga och slutet för memes. EU-parlamentets rättsliga utskott har fattat ett beslut som sätter upphovsrätten före det fria internet. En skrämmande utveckling, menar Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

Publicerad

En vinst för upphovsrättsförkämpar och ett stort bakslag för det fria internet. Så kan vi nog summera dagens omröstning i EU-parlamentets rättsliga utskott.

I dag sa utskottet med knapp majoritet ja till en ny upphovsrättslagstiftning som riskerar att begränsa vad som kan laddas upp på nätet. Den har inte minst kallats för dödsstöten mot memes och satir.

Den stora stridsfrågan är artikel 13 i förslaget som sätter press på plattformar på nätet (inte minst jättar som Facebook och Google) att stoppa uppladdningen av upphovsrättsskyddat material. Den som inte sköter sig kan råka på stora böter.

Nu kommer det kniviga.

För att hitta upphovsrättskyddat material och stoppa det innan det sprids kommer internetplattformarna att tvingas förhandsgranska materialet och välja vad som får och inte får laddas upp.

Den enda uppenbara lösningen är att ta algoritmerna till hjälpa och införa ett uppladdningsfilter som sållar ut material som riskerar att bryta mot reglerna. Skjut först, och fråga sen, helt enkelt .

Hittills fungerar internet i regel så här. Upphovsrättsinnehavare upptäcker att någon gör intrång, sedan kan de kräva att materialet tas ned. Sedan får Facebook, Google eller vem det nu må vara ta ställning till om ett intrång skett.

Artikel 13 vänder på steken. Allt ska stoppas - genast.

Det gäller förstås inte bara sociala medier. Alla sajter där användarna laddar upp material kommer att behöva införa någon slags filter eller riskera böter. Oavsett om det handlar om en sajt med restaurangtips eller programmeringsprojekt med öppen källkod.

Hur bra är en algoritm förresten på att avgöra om det rör sig om satir, citat eller parodier? Fullt rimliga skäl att använda upphovsrättsskyddat material.

Svaret på frågan är: inte så bra. Youtube har nämligen redan infört ett sådant här filter och det har gått långtifrån smärtfritt. Alltifrån MIT-kurser till parodivideor har censurerats av Googles algoritmer.

Och här har vi ett annat problem. Den här typen av filter är för oss utomstående en svart låda. Vi vet att Google stoppar in en videofilm i ena änden och i andra änden spottar algoritmen ut sitt omdöme. Men hur den kommer fram till om videon bryter mot upphovsrätten eller ej är och förblir dunkelt.

En annan del av förslaget som väcker kritik är artikel 11 som går ut på att plattformar som länkar till material från till exempel nyhetsmedia måste betala en avgift som kompensation. Även om de bara visar en bild, rubrik eller skärmdump av källan. Det är lätt att se hur galet en sådan lag kan falla.

Upphovsrätt är en viktig fråga, men ett fritt och öppet internet är viktigare. De här närmast absurda inskränkningarna av innehållet på nätet står på inget sett i paritet till de problem som utgörs av piratkopiering eller olovlig spridning av bilder och annat upphovsrättskyddat material.

Det finns en anledning till att internetpionjärer som world wide web-skaparen Tim Berners-Lee och ingenjören Vint Cerf protesterat starkt mot förslaget. I ett öppet brev beskriver de och ett 70-tal andra tongivande personer artikel 13 i synnerhet som ett stort steg mot att "internet blir ett verktyg för att automatiskt övervaka och kontrollera sina användare"

Lagen är lyckligtvis inte riktigt i hamn ännu. Den ska först röstas igenom i EU-parlamentet i juli månad. Låt oss hoppas att den stoppas och galenskaperna stryks så att vi både kan stärka upphovsrätten och värna om ett fritt och öppet internet.