Innovation
ESS och Max IV jagar lokala teknikföretag
”Kan man komma in som leverantör till ESS och Max IV är det en väldigt cool marknad.” Lunds två nya stora forskningsanläggningar kan lysa upp läget för teknikbolagen i södra Sverige och Danmark.
I somras invigdes Max IV-laboratoriet i Lund, och bygget pågår av neutronanläggningen ESS i samma stad. Båda kommer att vara bland världens mest avancerade ”ljusmikroskop”, som ska användas av forskare för att titta riktigt nära på material – på atom- och molekylnivå. Och båda kommer att behöva teknikföretag som leverantörer.
I regionen pågår nu ett arbete för att få teknikföretag att förstå vilka behov de två stora anläggningarna har och kommer att ha, och vad företagen kan göra för att bli aktuella som leverantörer.
– Vi ska bli den bästa möjliga regionen för Max IV och ESS att verka i. Det är också viktigt att vi tar tillvara möjligheterna som de för med sig, säger Anna Hall, vice vd IUC Syd, Industriellt utvecklingscentrum i Region Skåne.
Läs mer:
Det handlar om möjliga avtal, men också att vara en region där det är attraktivt att arbeta i teknikföretag. IUC Syd sneglar här på hur det ser ut kring andra liknande forskningsanläggningar, till exempel vid partikelfysiklaboratoriet Cern i Schweiz.

– I Cern hamnar 80 procent av driftsbudgeten på företag inom 20 mils avstånd. Så vi behöver en lokal leverantörsbas.
Anläggningarna i Lund behöver leverantörer som kan utföra arbeten med mycket hög precision, som att flytta och placera instrument, prover och andra föremål. Eller 3d-printing, kontrollsystem, support och att få olika typer av system att samverka.
– Kan man komma in som leverantör till ESS och Max IV är det en väldigt cool marknad, där andra forskningsanläggningar i Europa finns med, säger Anna Hall.
Ett exempel är Danfysik i Taastrup utanför Köpenhamn, som har levererat de stora magnetpaket som är en del av partikelacceleratorn på Max IV. Företaget är också leverantör till Cern.
Läs mer:
IUC Syd arrangerar konferenser och studieresor där regionala företag får träffa forskningsanläggningarna i Lund. Malmöföretaget Dvel är ett av de teknik- och ingenjörsföretag som har deltagit. Dvel består av elva anställda som är ingenjörer och forskare, och utvecklar kontrollsystem samt test- och mätsystem.
– De event vi har varit med på har varit väldigt värdefulla för oss. Det handlar om att bygga förtroende långsiktigt, men också om tekniska diskussioner och om att förstå kompetensbehoven, säger Riki Virc, vd Dvel.
Det finns stora konkurrenter om kompetensen lokalt, som ÅF, Combitech, Ericsson och Axis. De två forskningsanläggningarna bidrar till att göra regionen attraktiv att arbeta i, men gör också att konkurrensen om arbetskraften ökar.
– Vi hoppas kunna växa de kommande åren. Det är svårt att hitta rätt kompetens, men Skåne är attraktivt och lockar till sig folk nu, säger Riki Virc.