Digitalisering

Ericsson stor vinnare på rekordsnabb 5g-utrullning

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Telekomjätten ökar sina marknadsandelar när 5g har tagit fart på allvar. Förutom i Kina.

Publicerad

Under tisdagen presenterade Ericsson ett oväntat bra resultat för helåret 2021. Orsaken stavas 5g, och att näten byggts ut i snabbare takt än vad som skett vid tidigare generationsskiften. 

– Både utbudet av 5g-enheter, tillgängligheten till spektrum och 5g non-standalone har gett en historiskt snabb utrullning av 5g som mobilgeneration, säger Fredrik Jejdling som är chef för nätverksdelen av Ericsson till Ny Teknik.

Fredrik Jeijdling är chef för affärsområdet networks på Ericsson. Foto: Ericsson
Fredrik Jeijdling är chef för affärsområdet networks på Ericsson. Foto: Ericsson

Kommer vi att fortsätta se en snabb tillväxt i eran 5g-affär även under kommande år? 

– Det här året växte marknaden med 13 procent och vi tog marknadsandelar. Prognosen för marknaden är att den förväntas växa med 3 procent i år, men baserat på applikationer som fixed wireless access (bredband via 5g-nätet, reds. anm.) och kritisk mobilkommunikation finns en potential att tillväxten förlängs även bortom det, säger Fredrik Jejdling.

Backar i Kina efter Huawei-förbudet

Tekniklösningar från Ericsson finns nu i 109 aktiva 5g-nät, och företaget har en marknadsandel på 39 procent utanför Kina. 

Där ser det däremot betydligt sämre ut. Ericsson tappar försäljning i Kina, och vd Börje Ekholm ser det som en direkt konsekvens av att Sverige valde att stänga ut kinesiska Huawei från 5g-utbyggnaden. 

– Vi har fått en väsentligt lägre marknadsandelstilldelning i Kina än vad vi hade hoppats på, och vi ser väl det som en konsekvens av det svenska beslutet, säger Börje Ekholm till TT.

Ericssons vd Börje Ekholm. Foto: Marko Säävälä/TT
Ericssons vd Börje Ekholm. Foto: Marko Säävälä/TT

Men Ericsson har inte gett upp hoppet om den kinesiska marknaden.

– Kina är fortfarande en viktig marknad av många skäl. De var tidiga med och har kommit längre när det kommer till att bygga applikationer på 5g. Sedan är marknaden i sig  attraktiv och stor. De är även en viktig kompetensbas för oss, säger Fredrik Jejdling.

Komponentbristen som har drabbat vitt skilda delar av teknikbranschen har Ericsson klarat sig igenom relativt oskadda. Bolaget säger sig ha jobbat hårt på att säkra halvledare och andra viktiga komponenter på den svajiga världsmarknaden.  

Fakta: Rapporten i siffror

Rörelsevinsten för helåret 2021 steg till 31,8 miljarder kronor, upp från 27,8 miljarder kronor 2020.

Försäljningen låg still på 232 miljarder kronor.

Lönsamheten, mätt som rörelsevinst i förhållande till försäljning, steg från 12,0 procent till 13,7 procent.

TT