Digitalisering

Ericsson sätter mobilantennen i fönstret

Forskningsprojektet ”Window of opportunity” visas på mobilmässan i Barcelona. Foto: Helen Ahlbom
Forskningsprojektet ”Window of opportunity” visas på mobilmässan i Barcelona. Foto: Helen Ahlbom

Ericsson har placerat en genomskinlig mobilantenn i ett fönsterglas för att förbättra täckningen inomhus och i tunnelbanan. Forskningsprojektet visas på mobilmässan i Barcelona.

Publicerad

Det behövs mindre celler för ett riktigt snabbt mobil bredbandsnät i framtiden.

Och fönster finns ju överallt. Så varför inte testa om det går att bygga in mobilantenner i vanligt fönsterglas. Ungefär så tänkte forskarna på Ericsson.

Resultatet av projektet ”Window of opportunity” visas nu på mobilmässan i Barcelona.

Glaset som används är ett teknikglas, som redan produceras i massvolymer. På glaset finns en tunn metallfilm på mellan 100 och 150 mm.

Ericsson har sedan integrerat en genomskinlig antenn i glaset. Det är den som ser ut som en ljusblå ”ruter”-ruta i glaset längst ner på bilden. Ett vanligt vitt block står på andra sidan rutan så att antennen ska synas.

I hemmet kan fönstret sedan kopplas in till hemma-wifi-routern. Och att signalstyrkan intill ”fönsterantennen” är tillräckligt bra syns på läsplattan, som står framför fönstret på bilden.

Uteffekten från fönsterantennen är liten. Det gäller att man sitter nära, och inte tio meter bort. Men det är också en av finesserna.  Det handlar om små celler.

-I framtiden när vi kopplar upp en massa saker i ett rum eller i tunnelbanan ställs nya krav. Vi har ett begränsat frekvensutrymme, så då krävs mindre celler för kommunikationen, säger Mats Guldbrand, som deltar i projektet Windows of opportunity.