Digitalisering

Ericsson-ingenjörerna tyckte Iphone var "en skittelefon"

Steve Jobs visar upp Iphone år 2007. Foto: Paul Sakuma / TT
Steve Jobs visar upp Iphone år 2007. Foto: Paul Sakuma / TT
”Erikssons kris och resan tillbaka”, Ekerlids förlag. Foto: Ekerlids förlag
”Erikssons kris och resan tillbaka”, Ekerlids förlag. Foto: Ekerlids förlag

Ericsson fick testa en prototyp av Apples första Iphone. Den sågades fullständigt av ingenjörerna, skriver Åse Lindskog i sin nya bok.

Publicerad

Åse Lindskog berättar i boken "Ericssons kris och resan tillbaka" att företaget fick en prototyp av Apples första mobiltelefon på den stora branschmässan i Barcelona. Det var vanligt. Fyra leverantörer hade visat prototyper på smarta mobiler på mässan, och Ericsson tog med sig alla fyra modeller för att testa i Kista.

Bokens författare, som var presschef på Ericsson under åren 2001-2009, beskriver hur det i testlabbet hängde hundratals telefoner från olika leverantörer i ställningar som Ericsson undersökte för att se hur de betedde sig i telefonnäten.

"Teamet som testade telefonerna sågade fullständigt Apples telefon. Den kopplade inte upp sig på basstationen, den kopplade ner sig och gjorde fel saker. Antennen var dessutom böjd och radion, själva talfunktionen, ansågs dålig", skriver Åse Lindskog och fortsätter:

"Den uppfyllde inte en enda teknisk specifikation, menade teamet. Teamets slutsats att telefonen var en riktigt dålig telefon skickades ut i organisationen och satte på så sätt den allmänna uppfattningen om Apples telefon i Ericsson. Sony Ericssons ingenjörer kom till samma slutsats".

Dagen efter lanseringen av Iphone, alltså hösten 2007, hade Ericssons affärsområde Multimedia ett ledningsmöte.

"Någon i gruppen föreslog att de skulle titta på lanseringen eftersom det var industrihistoria. Men alla sa nej, eftersom det var en "skittelefon" som ingen skulle komma att köpa", skriver Lindskog.

"Ericssons kris och resan tillbaka" och är utgiven av Ekerlids förlag.