Digitalisering

Ericsson: 2019 slår 5g igenom

Fasta fiberanslutningar får en allvarlig utmanare när nya telenäten 5G kommer på bred front nästa år. Kapacitetsmässigt är de båda ungefär lika bra för en villaägare som står i valet och kvalet.

Publicerad

– Allt handlar i slutändan om hur man dimensionerar, hur många hushåll kommer att kopplas upp, säger Patrik Cerwall, chef för strategisk marknadsföring på Ericsson.

Ju fler hushåll per radiobasstation desto slöare uppkoppling.

Många saknar

I dag kan en fiberdragning för fast, snabbt bredband till en villa gå lös på 10.000-20.000 kronor som en engångskostnad. En ganska dyr affär, men vad som blir bäst är svårt att ge något generellt svar på, enligt Patrik Cerwall. Det är erbjudandet som kommer från teleoperatörerna som avgör vilket som blir bäst, både vad gäller uppkoppling och pris.

I dag saknar runt hälften av världens befolkning en fast bredbandsuppkoppling. Ericsson räknar i sin årliga Mobility Report med att 5G kan bli ett bra komplement för dessa.

I telekomvärlden handlar mycket om den nya generationens tele- och datanät 5G som nu kommer på bred front och som Ericsson förstås vill sälja mer av. USA ligger i front än så länge, men under 2019 räknar Ericsson med en större utbyggnad i Västeuropa och då också i Norden, även om det är teleoperatörerna som sitter på den makten.

5G-telefon på ingång

Nya mer avancerade telefoner, inga av dagens telefoner har någon glädje av 5G, kommer att kunna erbjuda ännu fler finesser (som många kanske inte behöver och än mindre använder), varav själva uppkopplingen är en del. 5G-telefonerna väntas komma ut på marknaden andra kvartalet 2019 även om det inte är säkert att de kommer att finnas tillgängliga på den svenska marknaden, enligt Cerwall.

Huvudorsaken till 5G:s framväxt är att datatrafiken i telenäten håller på att nå taket.

– Och 5G kommer även att avlasta och ge mer utrymme i 4G-nätet, säger Cerwall.

I dag använder en västeuropeisk smartphoneanvändare i snitt sex gigabyte i månaden.

– Vi tror att det kommer att gå upp till 32 gigabyte i månaden i snitt till 2024. säger han.

Det kan handla om mer användning av VR-glasögon, streamad video av högre kvalitet med mera.