Startup

Enjay kan återvinna energin ur den feta restaurangluften

Jesper Wirén och Nils Lekeberg, grundare av Enjay. Foto: Enjay
Jesper Wirén och Nils Lekeberg, grundare av Enjay. Foto: Enjay

33-LISTAN. Restauranger tvingas släppa ut sin fettdrypande, varma luft rätt ut utan återvinning av energin. Det har Enjay en lösning på.

Publicerad

Att återvinna värmen ur ventilationsluften är i dag standard i de flesta nya byggnader. Det sparar betydande mängder energi. Men restaurangers fettindränkta och sotiga luft har hittills utgjort ett problem. Fettet korkar igen värmeväxlaren.

Enjay menar sig ha löst detta genom produkten Lepido. Innovationen som gör det möjligt sitter i förångardelen som Enjay menar är helt okänslig för fett och sot. Värmen blir därmed möjlig att återvinna.

-Den energin kan nu puttas tillbaka in i fastighetens värmesystem med stor besparing i både ekonomi och miljö, säger Jesper Wirén.

Enligt Enjay är det världens första energiåtervinnare för restaurangventilation.

1,2 kubikmeter luft per sekund

Malmöbolaget är grundat 2014 av Jesper Wirén och Nils Lekeberg. Bland andra affärsängeln Peter Enberg, som står bakom duschbolaget Orbital Systems, har klivit in med kapital.

Lepido har bland annat installerats på ett Burger King. Restaurangen håller öppet 15 timmar per dag och ventilerar ut 1,2 kubikmeter luft per sekund. Lepido lyckas återvinna mellan 85.000 och 115.000 kilowattimmar på årsbasis, med en värmefaktor på 6,1.

Enjay siktar på att ta produkten utomlands, främst till Norge, Tyskland och USA eftersom de marknaderna har bättre förutsättningar än Sverige med tanke på bland annat energipris.

Enjay

Gör: Återvinner energi ur restaurangventilation

Ort: Malmö

Startår: 2014

Anställda: 6 stycken

Omsättning: 2,5 MSEK

Finansiering: 4,1 MSEK i riskkapital, 2 MSEK från Energimyndigheten och 1 MSEK från Climate Kic.

Huvudägare: Grundarna Jesper Wiren och Nils Lekeberg samt affärsängeln Peter Enberg via Interaktör.