Digitalisering

Elon Musk inför rätta – riskerar miljardböter

Elon Musk i samband med ett besök i norska Stavanger förra året. Arkivbild. Foto: Carina Johansen/BTB/TT
Elon Musk i samband med ett besök i norska Stavanger förra året. Arkivbild. Foto: Carina Johansen/BTB/TT

Gjorde Elon Musk fel när han twittrade om att köpa ut Tesla från börsen? I dag inleds rättegången i San Francisco, Kalifornien, där Musk riskerar att få betala ut ett miljardbelopp i skadestånd.

Publicerad

Kontroversernas man är åter igen i ropet. Elon Musk ska nu försvara sig i domstolssammanhang när rättegången inleds i Kalifornien. Bakgrunden är en historia fyra år bak i tiden, lång innan Musk köpte Twitter. Det var då han twittrade om att köpa ut Tesla från New York-börsen. "Funderar på att ta ut Tesla för 42 dollar (per aktie). Kapital säkrat", skrev Msuk

Beskedet fick inte helt oväntat att aktien att rusa men den rasade sedan lika snabbt. En rad investerare har nu valt att ta Musk till federal domstol då man anser att miljardären är ansvarig för den ekonomiska förlust som de drabbades av.

Har ifrågasatts

Själva rättegången har också omgärdats av ifrågasättanden från Musk själv som velat få den flyttad från Kalifornien till Texas då han ansett att juryn inte ska vara objektiv. Detta av anledning att köpet av Twitter förra hösten möttes av stor kritik i delstaten.

Musk har redan betalat böter för sitt twittertilltag i en separat rättsprocess till den amerikanska finansinspektionen SEC och meddelade då att han klev av sin ordförandepost för Tesla. Nu skriver bland annat nyhetsbyrån Bloomberg att rättegången i Kalifornien kan innebära mångmiljardböter för Musk enligt Adam Pritchard, juridikprofessor vide University of Michigan.

– Elon gillar en rejäl fight. Han har massor av pengar och uppenbarligen villig att ta en ordentlig risk, säger Pritchard till Bloomberg.

Fått chocksänka priserna

Rättegången kommer vid en högst oläglig tidpunkt för Teslas grundare. Företagets aktie har rasat på New York-börsen, nyligen meddelade företaget dessutom att man sänker priset kraftigt på sina modeller samtidigt som konkurrensen på elbilsmarknaden hårdnar alltmer.

För Musk har det i sin tur inneburit att hans personliga förmögenhet också har rasat från toppnivån på 340 miljarder dollar i november 2021 och nyligen fastställdes att han är den första personen i historien som förlorat mer än 200 miljarder dollar. Han kan heller inte längre titulera sig världens rikaste person.