Miljö

Elinspektör om översvämningen: ”Det är absolut ingen miljö man ska bada i”

Översvämning på Uppsala centralstation under söndagen. Foto: Anton Emanuelsson
Översvämning på Uppsala centralstation under söndagen. Foto: Anton Emanuelsson
Peter Tunell, elinspektör på Elsäkerhetsverket. Foto: Elsäkerhetsverket
Peter Tunell, elinspektör på Elsäkerhetsverket. Foto: Elsäkerhetsverket

Centralpassagen vid Uppsala station översvämmades och människor vadade och badade. ”Jag är förvånad över att den inte spärrades av”, säger Peter Tunell på Elsäkerhetsverket.

Publicerad

Centralpassagen vid järnvägsstationen i Uppsala drabbades under söndagseftermiddagen av en kraftig översvämning på grund av skyfall. På bilder syns hur människor vadar genom knähögt vatten. På sociala medier publicerades till och med bilder på några som tog sig ett dopp i närheten av rulltrapporna.

Elinspektör Peter Tunell på Elsäkerhetsverket avråder starkt från att befinna sig i ett översvämmat område med elektriska installationer.

– Det finns jättemycket teknik i en sådan byggnad, allt från pumpar, hissar och rulltrappor. Det är alltid svårt att veta var de är placerade. Så fort du hamnar i vattnen utsätter du dig för en risk, säger han.

– Det är absolut ingen miljö man ska bada i, fortsätter han.

Vattnets förmåga att leda elektricitet bestäms av hur smutsigt det är. Destillerat och avjoniserat vatten har i princip ingen ledningsförmåga alls.

– Vattnet i det här fallet var säkert inte så rent vilket innebär att det kommer att vara ledande, säger Peter Tunell.

De elektriska installationerna liksom själva byggnadskonstruktionen är jordade. Strömgenomgång kan ske om du vidrör en jordad del samtidigt som du befinner dig i vattnet. Att exempelvis sitta i en flytande badring utgör alltså inte någon fara egentligen.

– På en badring är du som en fågel på en elledning, säger Peter Tunell.

Exempelvis klinkergolv är däremot ledande och under den finns armering, förklarar han.

Hur nära en elektrisk installation hade man behövt komma för att riskera strömgrenomgång?

– Det är en svår fråga. Man har inte lyckats fastställa hur nära man kan gå. Vi avråder därför från att gå ner i vattnet. Man måste slå ifrån strömmen.

Spänningen på de installationer som översvämmats låg förmodligen på maximalt 400 volt, tror han. Det är oklart om jordfelsbrytare finns installerad i det översvämmade området. Men kravet på jordfelsbrytare gäller egentligen bara elektriska uttag och inte tekniska installationer, enligt Peter Tunell.

Vad hade hänt den som drabbats av strömgenomgång?

– En stöt som kan leda till hjärtstillestånd eller brännskador. För en människa med svagt hjärta kan det gå riktigt på tok.

Enligt honom borde området ”absolut” ha spärrats av. Enligt Aftonbladet skedde det vid 16.40-tiden på söndagseftermiddagen.

– Anläggningsinnehavaren har ett ansvar för att den är säker. Men man ska heller inte bada, säger han.

Det är Uppsala kommun som ansvarar för centralpassagen. Jernhusen äger själva stationsbyggnaden som dock inte översvämmades, enligt teknikchef Matti Möller. Trafikverket ansvarar för bland annat spåren, men inte heller dessa översvämmades, enligt verkets pressavdelning.

Uppsala kommun har under måndagseftermiddagen ett möte kring händelsen och ber om att få återkomma senare under dagen.