Bygg

Eggande bo i äggskal

Casa Uovo i genomskärning (Ill: M Puggelli)
Casa Uovo i genomskärning (Ill: M Puggelli)
Ägghus i landskapet.
Ägghus i landskapet.

Ett äggformat hus byggt av återvunnet material, 70 procent snålare än vanliga och jordbävningssäkert, kan boendet bli tryggare?

Publicerad

Den italienska designern Roberto Casati har tillsammans med arkitekten Marco Puggelli och en grupp unga toskanska ingenjörer utvecklat ett äggformat energisparhus.

Boytan är 70 kvadratmeter fördelade på två våningar .

Det byggs på ett tiokantat fundament som innehåller anslutningar för vatten och el. Skalet ger bra termisk isolering liksom det skyddar mot buller.

Materialet som huset är byggt av är en komposit bestående till 90 procent av återvunna material som bildäck, sängkläder och cellulosamaterial. Huset ska dessutom kunna ta hand om och använda regnvatten.

Husen kan byggas som moduler så att husägaren kan välja utseende på fönster och dörrar, och även antal fönster. Förutom att motsvara kraven för ett passivhus klarar de även kraven för jordbävningssäkra hus.

Marco Pugelli uppskattar byggkostnaden för huset till 2000 kronor kvadratmetern och letar nu efter ett byggföretag som är berett att uppföra en grupp äggformade hus. Konstruktionen skyddas av patent.