Digitalisering

Efter nya miljonrekordet – så ska Swish vidareutvecklas

Betaltjänsten Swish går som tåget. Och vd:n Anna-Lena Wretman räds inte konkurrens från starka aktörer som Samsung och Apple. Foto: Getswish
Betaltjänsten Swish går som tåget. Och vd:n Anna-Lena Wretman räds inte konkurrens från starka aktörer som Samsung och Apple. Foto: Getswish
Foto: Jessica Gow / TT
Foto: Jessica Gow / TT

Fem år efter starten använder nästan 60 procent av svenskarna Swish. Nu slipar bolaget på nya funktioner för att behålla försprånget gentemot Samsung och Apple.

Publicerad

Den 24 november 2017 är en dag som bankägda Getswish, bolaget bakom betaltjänsten Swish, kommer att minnas. Då slogs nämligen ett nytt rekord med nästan 1,5 miljoner swishningar på en enda dag.

Färska siffror visar att det är drygt sex miljoner svenskar som nu använder tjänsten. Det är en ökning med en miljon användare på drygt tolv månader.

Vad driver på tillväxten?

– Det är flera saker. Enkelheten, tillgängligheten och snabbheten uppskattas av många. Det vi kan se är att Swish också har blivit ett alternativ till kontanter bland annat när det gäller vardagsbetalningar mellan personer som har olika banker. Under den sista tiden har vi sett en stark tillväxt i vår e-handelstjänst, säger Anna-Lena Wretman, vd för Getswish.

I höstas kom Apple Pay till Sverige, och Samsung Pay finns här sedan tidigare. Hur ser ni på konkurrensen?

– Det är en trend överlag att globala aktörer går in på betalmarknaden, som Facebook i USA. Vi har en stark lokal närvaro och användarbas, och har ännu inte märkt av någon större konkurrens. Men konkurrens är bra, och gör att vi måste hålla oss skärpta. Så länge vi håller oss relevanta ur ett användarperspektiv kommer vi fortsätta att vara förstavalet bland kunderna. Vi tror också att olika betalsystem kommer att fylla olika behov för kunderna i framtiden. Tiden får utvisa hur den fördelningen ser ut mellan oss och konkurrenterna.

Läs mer:

Vi har sett flera fall av stora driftstörningar i november. Hur arbetar ni för att det inte ska återupprepas?

– Störningar av det slaget är naturligtvis inte bra. Vår tillgänglighet ligger vanligtvis på över 99 procent, men det hjälper föga under timmarna då tjänsten ligger nere. Swish är ett ekosystem som förlitar sig på flera olika komponenter, till exempel mobilt bank-id och operatörerna för internetuppkoppling. När man gör betalningar i realtid måste alla aktörer vara uppe. Nackdelen är att vi inte har något att falla tillbaka på om det uppstår störning hos någon part i eko-systemet. Men stabilitet är självklart en prioriterad fråga för oss.

Hur vill ni vidareutveckla Swish?

– Vi tittar bland annat på lösningar för att göra betalningarna ännu enklare. I höstas la vi till en funktion där handlarna kan skapa QR-koder som skannas in med Swish-appen. Nu vill vi ta det ett steg till, och gör därför proof-of-concept för att testa att koppla ihop handlarens terminal med betalarens swish-app med hjälp av bluetooth low energy-teknik för att genomföra betalningen.

– Ett annat spår handlar om nya funktioner i appen - bland annat för återkommande betalningar och att skicka begäran om betalning till personer som har glömt att betala. Exakt vilka nya funktioner som kommer till Swish - och när - är dock för tidigt att säga, säger Anna-Lena Wretman.