Digitalisering

Efter mutaffären – styrelsen backar upp Ericsson-vd

Åtnjuter sin styrelses fulla förtroende. Arkivbild. Foto: Marko Säävälä/TT
Åtnjuter sin styrelses fulla förtroende. Arkivbild. Foto: Marko Säävälä/TT

Ericsson har anklagats för, och också medgett, mutbrott i Irak. Nu uttalar företagets styrelseordförande Ronnie Leten sitt fulla förtroende för sittande vd, Börje Ekholm.

Publicerad

I ett uttalande inför årsstämman 29 mars skriver Leten:

"Koncernchef Börje Ekholm har styrelsens fulla förtroende, inte enbart när det gäller att driva företagets verksamhet framgångsrikt, utan också att leda organisationens förändringsarbete inom etik och regelefterlevnad".

Ericsson för diskussioner med amerikanska myndigheter efter mutanklagelserna, enligt bolaget.

Slog fast korruption

Redan 2019 slog Ericsson fast i en intern rapport att bolaget gjort sig skyldigt till omfattande korruption i Irak. Dessutom konstaterades i rapporten att det inte gick att utesluta att mutor betalats ut till terrororganisationen IS.

Men innehållet i rapporten kommunicerade bolaget ut först i februari i år efter att SVT:s Uppdrag granskning gjort påtryckningar, något som lett till häftig kritik.

Frågan är hur mycket de amerikanska myndigheterna fått veta om mutmisstankarna i Irak, och om de nya avslöjandena kan innebära nya miljardböter. 2019 dömde det amerikanska justitiedepartementet ut böter på cirka tio miljarder kronor för andra korruptionsaffärer, begångna under ett antal år tillbaka i tiden, och frågan bedömdes då vara utagerad. Men nu har alltså en ny mutaffär hamnat på bordet.

Dessutom utreds Ericsson nu av Nasdaq, på uppmaning av Finansinspektionen, för att ha undanhållit information från marknaden. Aktien har rasat ordentligt sedan Irak-affären uppdagades för ett antal veckor sedan, och frågan är vilka som haft information om Irakrapporten. Bolaget har, som nämnts, också gjort det amerikanska justitiedepartementet missnöjt. Departementet anser att Ericsson inte fullgjort sin informationsplikt till dem, som avtalades fram 2019.

”En process”

Som en konsekvens har utländska rådgivarorganisationen ISS, som ger institutionella ägare råd om hur de ska rösta i olika frågor på stämman, ansett att vd Börje Ekholm tillsammans med några av styrelseledamöterna inte bör få ansvarsfrihet på stämman. Även småspararorganisationen Aktiespararna har resonerat på liknande vis.

– Vi har haft en process där vi funderat på hur vi ska ställa oss till händelserna inom Ericsson och landat i att vi med största sannolikhet kommer att rösta nej till ansvarsfrihet för vd Börje Ekholm och en rad ytterligare personer i bolagets styrelse som haft kännedom i det inträffade, sade organisationens vd Joacim Olsson till TT i förra veckan.