Opinion
”Digitalisera där det verkligen gör skillnad”

LEDARE. Hur mycket information klarar en människa att hantera, frågar sig Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.
Du som kontinuerligt läser oss vet att vi följer utvecklingen inom fjärrstyrning av exempelvis flygplatser. För drygt två år sedan blev Sverige först i världen när trafikledningen på Örnsköldsviks flygplats flyttade till en underjordisk central på Midlanda flygplats. Sedan dess har mycket skett. Fler branscher, däribland sjöfarten, är på väg att införa fjärrstyrd trafikledning.
Helt klart är att allt mer intelligenta system klarar av mer än vad människor gjort och att allt mer trafikledning centraliseras till färre platser jämfört med i dag. Utvecklingen gör att flygplatser och hamnar kan utnyttjas mer effektivt. Trafikledarna bedömer även att de digitala systemen är säkrare och bättre än tidigare sätt att jobba med trafikledning.
Men hur påverkas flygledare som får fler än en flygplats att övervaka? Hur mycket information klarar en människa att hantera? Hur reagerar en trafikledare i en pressad situation där hon eller han måste lita på de allt mer automatiserade systemen? Vår reporter Anna Orring och fotograf Jörgen Appelgren åkte till Norrköping för att titta närmare på forskningsprojektet Reskill: Där finns en specialbyggd simulator som bland annat ska besvara frågorna ovan. Läs mer om projektet och utvecklingen inom fjärrstyrning på sidorna 4–8.
Hur många vindkraftstillverkare har fått försäljningsförbud på grund av arbetsmiljöbrister? Väldigt många, visade det sig när vår reporter Linda Nohrstedt tittade närmare på aktuella tvister. Läs på sidorna 10–11 om hur det här ställer till problem för Region Gävleborg, som måste köpa in el de själva tänkt producera med sina nya vindkraftverk.
Det uppkopplade hemmet är den stora trenden på prylmässan IFA. Frågan är bara hur stort vårt behov är av uppkopplade prylar i hemmet. Vi tycks i alla fall inte vilja ha uppkopplade juicemaskiner för 400 dollar. Det hajpade företaget Juicero ansökte nyligen om konkurs. En fingervisning till en helbransch om att lyfta blicken lite. Allt behöver inte anslutas till nätet bara för att det är möjligt och coolt bland ett gäng utvecklare. Mer kraft borde läggas på att öka digitaliseringen inom områden där tekniken verkligen gör skillnad i vår vardag.