Miljö

De vill ta över världen med nya biomaterial

Peter Stenström och Åke Rosén driver Gaia som tillverkar påsar av biomaterial. Det Helsingborgsbaserade företaget gynnas av det franska plastförbudet.
Påsen är gjord av biomaterialet biodolomer, där granulatet innehåller mer än 50 procent av kalk och vegetabilisk stärkelse.

År 2020 träder ett förbud mot plastmuggar i kraft i Frankrike. Det gynnar en svensk tillverkare av biomaterial.

Publicerad

Från år 2020 ska den franska regeringen förbjuda plasttallrikar, plastmuggar och andra engångsprodukter med mikroplastkulor. Förbudet ska gradvis träda i kraft fram till 2025 då det ska bli helt förbjudet att sälja produkter gjorda av plast. I somras förbjöds små plastpåsar i de franska matbutikerna. Och redan nu uppmanas tillverkare och försäljare att ersätta plasten med alternativa produkter av nedbrytbara material.

– Detta är ett läge som vi vill utnyttja. Vårt mål är att så småningom bli världsledande på biomaterial, säger Åke Rosén, grundare av Helsingborgsbaserade företaget Gaias nedbrytbara biomaterial Biodolomer.

Material som polyester klassas inte som plast om det består till mer än 50 procent av förnybara produkter, vilket innebär tillsatser från växtriket, och Gaias Biodolomer innehåller mer än 50 procent av kalk och vegetabilisk stärkelse. Det gör granulat, som de i sin tur levererar vidare till tillverkare.

Läs mer:

Ingredienserna till granulatet blandas och värms upp till cirka 200 grader i en extruder. Den har ett munstycke med små hål och ur dem kommer trådar, smala som spaghettisträngar. Trådarna går därefter ned i ett vattenbad för att kylas ner och sedan in i en kvarn för att förvandlas till granulatbitar.

Gaias produktion av biomaterialet startade för ungefär ett år sedan och är nu uppe i 10 000 ton. Bärkassar, plastförkläden till sjukhusen, plastfilmer till mat och dryckesflaskor är några exempel på vad som än så länge tillverkas av materialet.

– Förutom produktionen av vårt biomaterial, är engångsförkläden det enda vi producerar själva i vår anläggning i Helsingborg. Resten läggs ut på andra företag, säger Åke Rosén, som för två år sedan gick i pension och flyttade till Cannes. Men han bestämde sig snabbt för att återgå till jobbet och är nu utvecklingschef och försäljningschef, samt delägare, på Gaia.

Läs mer:

Det finns många biomaterialproducenter i världen. Ändå slår det inte riktigt igenom. Men förbuden lär skynda på utvecklingen. Och Peter Stenström, vd och delägare till Gaia tillsammans med Åke Rosén, anser att de har en tydlig fördel mot konkurrenterna när väl biomaterial slagit igenom: att det går att köra lika snabbt som med vanlig plast i maskinerna.

– Det har vi sett flera gånger, inte minst i Frankrike där en kund häromdagen körde snabbare med vår produkt än med vanlig plast, säger han.

Det franska förbudet möter kritik från förpackningsindustrin:

– Avfallsproblem kan till och med bli värre, eftersom många konsumenter tror att det är okej att slänga biologiskt nedbrytbara material hur som helst i naturen, säger Eamonn Bates, chef på Pack 2 Go.

Förbudet kan ändå bli förebild för fler länder. Sveriges miljöminister Karolina Skog besökte nyligen Paris i syfte att titta på alternativa lösningar:

– Jag är imponerad av att fransmännen är mycket medvetna om alternativ till plastförpackningar. Det kan inspirera regeringens fortsatta arbete för att bättre ta tillvara på våra svenska företrädare på det här planet, säger hon.

Franska förbudet mot plast

År 2020 startar förbudet mot engångsplastmuggar, plasttallrikar och plastbestick i Frankrike. Tillverkare och försäljare kan fram till 2025 byta ut produktionen.

Även om landet är föregångare när det gäller ett beslut om att minska plastanvändningen, går även andra länder i samma riktning.

Redan för två år sedan förbjöds plastvattenflaskor i Kalifornien. I Storbritannien måste konsumenterna betala fem pence för en plastpåse. I Tanzania har också plast förbjudits i olika former.