Innovation

De ökar farten på nätet

Grundarna i Stockholmsföretaget Xelerated satsade högt med sin unika processorarkitektur redan under it-boomen. I dag skyfflar deras snabba processorer datapaket i nätverk över hela världen.

Publicerad

Många entreprenörer kände sig kallade under it-yran runt millennieskiftet. Få företag överlevde. Ett av dem är Stockholmsbolaget Xelerated, som nu har stora framgångar med sina snabba nätverksprocessorer för tele- och datanät.

- Vi hade fler än 30 konkurrenter när vi startade. I dag har vi bara en, säger Thomas Eklund, som är företagets marknadschef och en av de fyra medgrundarna.

För att klara den hårda konkurrensen var strategin att sikta högt redan från början: processorn skulle bli tio gånger bättre än motspelarnas. Hemligheten ligger i en helt ny typ av datorarktitektur.

- Man kan säga att vi införde löpande band i kretsarna, säger Lars-Olof Svensson.

Längs det löpande bandet jobbar en lång rad med hundratals processorkärnor. De utför varsin instruktion på datapaketen innan de skickas vidare. På så vis blir processorn mycket snabb, samtidigt som den har låg strömförbrukning och ett lågt pris.

Kretsen är dessutom programmerbar. Det innebär att funktionen enkelt kan ändras när ett nätverksprotokoll förändras eller nätägaren vill erbjuda nya sätt att överföra exempelvis film.

I dag använder åtta av världens tio största tillverkare stadsnätsutrustning av Xelerateds processorer. På kundlistan finns bland annat Fujitsu, ZTE och Huawei.

Nu tar sig Xelerated längre ut i nätverkens grenar, till accessnätet som ansluter fastigheter och enskilda användare. Det ger ännu större volymer än stadsnäten, och bidrar till företagets snabba tillväxt.

- Marknaden har exploderat, vi har trefaldigat omsättningen de senaste två åren, säger vice vd Johan Hellqvist.

Det innebär att omsättningen de senaste tolv månaderna är omkring 100 miljoner kronor. Nästa år, tio år efter starten, räknar företaget med att kunna visa svarta siffror.

Men grundarna har inte glidit på en räkmacka mot dagens försäljningsframgång. De berättar om flera livskriser under åren. Som under dotcom-kraschen när riskkapitalister och kunder lade alla planer på is, och telekomkrisen när nyckelpersoner hos kunderna blev uppsagda från ena månaden till den andra. Men kvartetten slår ändå ifrån sig frågan "Har ni varit nära att ge upp någon gång?"

- Nej, nej. Det stora intresset för vår teknik har ju funnits där hela tiden, säger Pär Westlund, teknisk chef.

---

Juryns motivering

"De fyra grundarna av företaget har utvecklat en ban­brytande teknik för programmerbara nätverks­processorer. Kretsarna är en ­nyckelkomponent i switchar och routrar i stadsnät och bland kunderna finns i princip alla världens stora leverantörer av bredbandsnät. En ny generation processorer som dubblar bandbredden har lanserats i år.

Stora Teknikpriset

* Ort: Stockholm.

* Antal anställda: Drygt 80, varav 60 i Sverige.

* Omsättning: Omkring 100 miljoner räknat på de senaste 12 månaderna.

* Riskkapital: Hemligt, minst 750 miljoner, enligt Ny Tekniks summering.

* Ägare: Accel Partners, Alta Partners, Amadeus Capital Partners, Atlas Venture, Sjätte AP-fonden.

Stora Teknikpriset belönar personer bakom stora tekniska genombrott, innovationer som också blivit lönsamma.

För femte året delar Ny Teknik, Vinnova och kolsultföretaget Knightec

ut ett stipendium på 300 000 kronor.

Övriga nominerade 2009:

Erik Dahlman och Stefan Parkvall, Ericsson.

Leif Haglund, Saab.