Digitalisering
De fick lägga tågbiljetten under huden
På onsdagen chippades ett antal personer för SJ:s räkning. Endast kundkortsnumret lagras, helt okrypterat.
Ny Teknik har tidigare rapporterat om SJ:s digitaliseringsprojekt. En del av det är att möjliggöra för resenärer att få ett chip inplanterat i handen vilket ska underlätta vid biljettkontroll.
Läs mer:
På onsdagen anordnades en demonstration i SJ:s lounge på centralstationen i Stockholm. Ett antal utvalda personer fick ett chip infört i handen.
– Jag är något nervös eftersom jag är otroligt rädd för nålar, konstaterade tågvärden Christer Forslund innan Jowan Österlund från företaget Biohax placerade chippet under Christers hud med hjälp av ett sprutliknande verktyg modell större.
Bontouch är programvarubolaget som utvecklat tekniken för läsning och skrivning av chippet, samt själva appen. Jerker Karlsson, Caroline Ljungström och Patrik Gottfridsson fanns på plats vid chippningen. Projektet har de utfört på bara några veckor.
Den enda informationen som lagras på det det 2x12 mm lilla chippet är kundnumret hos SJ, benämnt SJ Prio. Chippets minneskapacitet är 868 byte så det finns gott om utrymme kvar.
– Informationen som lagras är inte hemlig på något sätt. Det fungerar på samma sätt som om resenären haft sitt SJ Prio-kort med sig, säger Jerker Karlsson.
Utmaningen i projektet har legat i att de inte haft några inplanterade chip att testa appen på. De poängterar också att de ännu befinner sig på teststadiet.
Kan chip för resenärer bli en framgång tror ni?
–Jag var skeptisk till att operera in ett chip i handen till en början. Men nu när vi jobbat med det ett tag så verkar det väldigt smidigt, säger Caroline Ljungström.
– Det går ju inte att glömma något som är inopererat, konstaterar Jerker Karlsson.
För SJ innebär säkerhetsaspekten inte någon skillnad gentemot hur det har funkat för den med ett SJ prio-kort.
– Precis som innan har tågvärden redan information om i vilket namn biljetten är bokad och vilket säte som är reserverat. Om tågvärden upptäcker något som inte verkar stämma så måste man kunna visa legitimation för att styrka sin identitet, säger Stephan Ray, presskommunikatör.
Projektet rullar på fram till årsskiftet och ska sedan utvärderas.
Efter chippningen begav sig de nychippade ner till plattformen för att kliva på tåget till Uppsala och testa avläsningen på riktigt. Tågvärden Christer Forslund demonstrerade innan dess avläsningen genom att hålla sin Samsung-telefon mot handen. Efter lite knixande, som enligt Christer förmodligen berodde på att chippet var helt nyinsatt, berättade telefonen att informationen lästs in.
– För att veta hur det kanske blir för resenärerna vill jag själv ha testat, säger Christer Forslund, tågvärd och nybliven cyborg.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!