Populärteknik

Därför sprängde Nasa sin byggnad

Astronauternas uppblåsbara bostad är tillverkat av en väv. Se Nasa pumpa upp huset tills det exploderar.  

Publicerad

Många anser att uppblåsbara bostäder är det bästa alternativet för astronauter i omloppsbana såväl som för baser på månen eller Mars. Redan 2016 vecklade en astronaut ombord på ISS ut en sådan sfär. Nu utvecklar Sierra Space konceptet LIFE (Large Inflatable Flexible Environment) för Nasas räkning.

I storlek motsvarar byggnaden ungefär en tredjedel av den internationella rymdstationen. Det yttre skinnet av LIFE habitat är tillverkat av vectran, en väv som ska vara fem gånger så stark som stål.

Ett hopvikbart och samtidigt relativt lätt material är praktiskt med tanke på raketernas begränsade lastkapacitet – samtidigt kan man inte kompromissa på säkerheten. Enligt Nasa tål det upplåsta materialet att man slår på det med en slägga.

Väven har lager som hindrar strålningen från att tränga in till astronauterna. Bland kraven finns också att byggnaden ska skydda mot rymdens små projektiler, som rör sig med en hög hastighet.

Allt måste dock utvärderas, och med på listan fanns "the ultimate burst pressure test". Det genomfördes i Texas på en skalmodell av Sierra Space habitat för låg omloppsbana. I testet pumpades byggnaden upp till den brast, och det visade sig att strukturen klarar ett tryck på 13,24 bar – vilket ger viss marginal till kravställningen. I september lade Nasa ut sina filmklipp av den kraftiga explosionen.

Nu återstår det att spränga ett habitat i full skala. I dagsläget finns ett exemplar vid Kennedy Space Center i Cape Canaveral, Florida – men planen är att bygga en kopia som sedan ska pumpas förbi sin bristningsgräns under nästa år, vid Marshall Space Center i Huntsville, Alabama.