Innovation

Dansk kamp mot tarmbakterie: ”Få typer av antibiotika kvar”

Tarmbakterier som är resistenta mot antibiotika har spridit sig över hela Danmark.

Publicerad

I Sverige fick samma bakterie starkt fäste 2018, men i år har nivåerna återgått till det normala.

På några år har tarmbakterien VRE, Vankomycinresistenta enterokocker, spridit sig från främst sjukhus i östra Danmark till vårdinstitutioner över hela landet, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Under 2013 hittades bakterien i 227 patienter i Danmark - fem år senare hade siffran mer än dubblerats till 525.

– Problemet är att vi har få typer av antibiotika kvar som vi kan behandla infektioner med den här bakterien med, säger Robert Skov, nationell samordnare på smittskyddsmyndigheten Statens Serum Institut, till Ritzau.

Få skånska fall

I Sverige spreds bakterien på Danderyds sjukhus under sommaren, men det har i övrigt varit ett år med relativt låga spridningsnivåer över landet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

– Förra året var det väldigt mycket mer. I år ser det mycket bättre ut. Inte heller tyder något på att det spridits från Danmark, det har varit väldigt få fall i Skåne.

VRE är en bakterie som främst sprids mellan sjukhus. De allra flesta som får bakterien blir inte sjuka.

– De som blir sjuka är nästan alltid personer som har en annan sjukdom tidigare. Det kan också drabba för tidigt födda barn, säger Tegnell.

Hygien avgörande

I Danmark har man ännu ingen fastställd plan för hur spridningen ska begränsas, men en god hygien på sjukhusen är avgörande för att motarbeta den, säger Robert Skov.

– Nu har vi kartlagt utvecklingen, och sedan är det upp till myndigheterna och politikerna att titta på hur man ska handskas med det här.