Innovation

Danmark är med på notan för neutronkanonen i Skåne

Så här kan anläggningen placeras i Lund
Så här kan anläggningen placeras i Lund

Nu på fredagsförmiddagen, undertecknar Sveriges och Danmarks forskningsministrar en överenskommelse om att gemensamt försöka få den europeiska neutronkanonen till Skåne.

Publicerad

Vid en ceremoni på Kastrups flygplats kommer det slutliga, officiella beskedet om ett delat värdskap mellan de två länderna förESS (European Spallation Source).

ESS är ett gigantiskt mikroskop för att studera biomolekyler och tekniska material i nanoskala. Istället för fotoner används neutroner som ljuskälla, vilket ger en betydligt mer detaljerade bilder.

Anläggningen väntas få stor betydelse för utvecklingen av nya material, effektivare energiteknik och bättre läkemedel.

ESS kommer att kosta runt 13 miljarder kronor och ta nio år att färdigställa. Tre europeiska länder konkurrerar om att få bygga forskningsanläggningen, och ett beslut om vem det blir väntas före halvårsskiftet.

Ungern, Spanien och Sverige tävlar nu om vem som är beredda att stå för störst del av notan.

Spanien har erbjudit sig att betala hälften av anläggningen, om den hamnar i Bilbao. Medan Sverige har lovat betala 30 procent, och Danmark 12,5, om den hamnar i Skåne.

Med dagens överenskommelse mellan Sveriges forskningsminister Lars Leijonborg och Danmarks vetenskapsminister Helge Sander, hoppas konsortiet bakom skåneplaceringen få ihop lika mycket pengar som spanjorerna. De övriga nordiska och de baltiska länderna har också lovat stödja placeringen i Lund.