Premium

DAC-projektet ska fånga in fem miljoner ton koldioxid varje år

Infångning av fem miljoner ton koldioxid årligen från 2030. Det är målet för de amerikanska företagen Carboncapture och Frontier Carbon Solutions. Anläggningen i den amerikanska delstaten beräknas tas i drift under 2023 – och kan bli störst i världen.

Publicerad

Direktinfångning och avskiljning av koldioxid från luften, DAC (Direct Air Capture), betraktas allt mer som en av många möjliga metoder för att vända klimatkrisen. Steget mellan dagens verklighet och morgondagens ambitioner är emellertid långt. Nuvarande koldioxidutsläpp uppgår till omkring 50 miljarder ton årligen. Den för närvarande största anläggningen, schweiziska Climeworks Orca på Island, kan suga in 4 000 ton per år. I juni berättade Climeworks att deras nästa anläggning, Mammoth, ska kunna fånga in 36 000 ton koldioxid per år. Även den ska byggas på Island. Climeworks satsar på multimegatonkapacitet till 2030 och gigatonkapacitet till 2050. 

Carboncapture och Frontier Carbon Solutions kallar sitt projekt Project Bison. Det har förlagts till Wyoming på grund av statens gynnsamma lagar och tillgång på förnybar energi. Att skala upp till megatonkapacitet på sju år ska ske med modulära enheter som kan staplas på varandra likt containrar på ett fartyg. 

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här