Populärteknik

Cykelnavigator med pilvisning

När det är dags att svänga visar lysdioder rätt riktning. Foto: Hammerhead
När det är dags att svänga visar lysdioder rätt riktning. Foto: Hammerhead

En ny gps-navigator för cykeln visar körriktning utan karta med blinkande lampor.

Publicerad

Cykelnavigatorn Hammerhead ska göra det både enklare och säkrare att hitta rätt väg. Istället för att i hög fart lyfta blicken från den branta skogsbacken eller hårdtrafikerade gatan och kika på en karta kan man i ögonvrån se några blinkande lysdioder som visar när man ska svänga.

Kartan som används för navigeringen finns i en mobilapp som även utnyttjar den gps som finns i mobilen som kommunicerar med Hammerhead via Bluetooth.

När rutten är inprogrammerad i appen skickar den signaler till navigatorns körriktningsvisare och andra lampor som visar avstånd till nästa avtagsväg och slutdestination.

En cyklad rutt kan även sparas och laddas upp på webben där andra cyklister kan hämta den.

Navigatorns batteritid är omkring 15 timmar och mobilen ska kunna köras i omkring sex timmar när den är kopplad till Hammerhead.

Den navigator som nu presenterats är en prototyp. För att kunna utveckla den till en kommersiell produkt söker företaget bakom Hammerhead nu kapital via sajten Dragon Innovation. Om tillräckligt med pengar flyter in är målsättning att kunna börja sälja navigatorn i maj 2014 för motsvarande 500 kronor.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/QVq2VnBi4h8?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>