Digitalisering

Cyberattacker är det tredje största hotet mot vårt samhälle

Dator som kapats av viruset Wannacry. Foto: Polaris Images
Dator som kapats av viruset Wannacry. Foto: Polaris Images

Efter naturkatastrofer och extremväder är det cyberattacker som utgör den största faran för mänskligheten de närmaste fem åren. Det slår World Economic Forum fast i en ny rapport.

Publicerad

Cyberattacker och databasstölder har letat sig in på World Economic Forums lista över de största hoten mot samhället i rapporten Global risk report 2018.

”Antalet attacker mot företag har närapå dubblerats på fem år, och incidenter som en gång skulle ha varit extraordinära känns nu allt mer alldagliga”, skriver WEF i rapportens förord.

Rapporten nämner de globala viruskampanjer Wannacry och Petya som slog hårt mot samhället förra året som ett exempel. Dessa så kallade ransomware krypterar filerna på offrens datorer och ställde till stora problem och ledde till stora ekonomiska förluster världen över. Alltifrån sjukhus och banker till industri- och transportföretag drabbades.

En annan farhåga är den usla säkerheten i många av de uppkopplade prylar som brukar få samlingsnamnet internet of things. Övervakningskameror, sensorer och streamingboxar som saknar grundläggande säkerhetsmekanismer och är enkla måltavlor för hackare som sedan använder datorkraften för att sprida virus, spam eller utföra överbelastningsattacker.

Ett tredje hot är att många styrsystem inom industrin och länders infrastruktur är uppkopplade mot nätet. Lyckade angrepp mot sådana system kan få stora konsekvenser och orsaka enorma skador. WEF nämner attacken mot Ukrainas elnät julen 2015 som ett exempel. Ett cyberangrepp som slog ut strömmen för hundratusentals människor under flera timmar, mitt i vintern.

Ett närliggande problem, som kvalar in på plats fyra på listan, är databasstölder och de bedrägerier som sker i skuggan av dem. Som intrånget hos den amerikanska kreditupplysningsfirman Equifax som avslöjades förra året. Känsliga personuppgifter tillhörande nästan halva USA:s vuxna befolkning stals, information som kan användas till utpressning, bedrägerier och kartläggning av människors liv.

Värst av alla hot mot samhället de närmaste åren är ändå extremväder och naturkatastrofer. På horisonten finns också vår eventuella oförmåga att hantera klimathotet.

De fem största hoten de kommande fem åren:

1. Extremväder

2. Naturkatastrofer

3. Cyberattacker

4. Datastölder och bedrägerier

5. Att vi inte lyckas anpassa oss efter och lindra klimatförändringarna

Källa: Global RIsk Report 2018 från World Economic Forum.