Innovation
Crispr-forskaren He Jiankui uppges riskera dödsstraff

Forskaren He Jiankui som ska ha genredigerat bebisar med hjälp av Crispr-Cas9 kan riskera dödsstraff, uppger en forskarkollega.
I november förra året berättade forskaren He Jiankui att han inom ramen för fertilitetsbehandlingar av sju par använt gensaxen Crispr på embryon. Två tvillingflickor hade genom att ta bort CCR5-genen fötts med ett skydd mot hiv-smitta, enligt He Jiankui. Detta har väckt skarp kritik, inte minst från forskarvärlden.
En sådan här förändring ökar risken att få nilfeber eller dö av influensa, och kan dessutom ha andra, i dag okända, konsekvenser. Exakt vad som händer när gensaxen klipper är inte klarlagt. Det finns en risk för ”off target”-effekter, som att gensaxen tar fel på var den ska klippa och att man oavsiktligt introducerar vissa förändringar i dna:t. Crispr är därför hårt reglerad på många håll i världen i dag.
He Jiankui uppges nu bo i en statsägd lägenhet i kinesiska Shenzhen, övervakad av beväpnade vakter. Huruvida han är i husarrest eller inte är inte klarlagt, men den kinesiska regeringen utreder He Jiankuis Crispr-experiment. Om slutsatsen blir att han har gjort sig skyldig till korruption och mutor kan han riskera dödsstraff, tror hans brittiska forskarkollega Robin Love-Badge, berättar brittiska The Telegraph.
Om det stämmer att He Jiankui har använt gensaxen Crispr på tvillingflickorna har han bland annat brutit mot förbudet att genredigera embryon som sedan implanteras i en människa.
He Jiankui kan ha fått hjälp av andra
Eftersom He Jiankui är fysiker och inte biolog tros andra ha hjälpt honom med själva genredigeringen och med att implantera embryona.
– Det pågår en officiell utredning som leds av ministerierna för vetenskap och hälsa. Massor av människor kommer förmodligen att förlora sina jobb, han var såklart inte den enda som var inblandad i det här. Hur har han fått dem att göra allt det här arbetet? Han kan stå inför alla möjliga slags anklagelser som rör korruption och att vara skyldig till korruption i Kina är i dagsläget inget du vill vara, säger Robin Love-Badge, professor vid Francis Crick Institute i London.
Robin Love-Badge organiserade konferensen i Hong Kong förra året där He Jiankui berättade om sitt Crispr-experiment.