Samhälle

Covidläkemedlet Paxlovid - på apoteket nästa vecka

Läkemedlet Paxlovid från Pfizer är en coronamedicin som nu blir tillgänglig på apoteket. Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Läkemedlet Paxlovid från Pfizer är en coronamedicin som nu blir tillgänglig på apoteket. Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Covidläkemedlet Paxlovid finns tillgängligt på apoteket från och med nästa vecka. Medicinen som består av två tabletter ska hämma förökning av viruset, och minska högriskgrupper att bli allvarligt sjuka i covid-19.

Publicerad

– Behandlingen underlättas ju om läkemedlet finns tillgängligt på apoteken. Hittills har det distribuerats till infektionskliniker via en central upphandling av Socialstyrelsen, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet till Dagens Medicin.

Uppdaterade rekommendationer

Covidläkemedlet Paxlovid har varit tillgängligt på infektionskliniker sedan juli. Fram tills nu har medicinen varit avsedd endast för patienter i högriskgrupper.

Nu har Gisslén och hans team i den nationella vårdprogramsgruppen för covid-19 uppdaterat rekommendationerna för att underlätta användningen.

Bland annat kan Paxlovid-behandling övervägas i ett tidigt sjukdomsförlopp gällande patienter i hög ålder, förekomst av en eller flera riskfaktorer och ingen covidvaccination eller infektion av sars-cov-2 det senaste halvåret.

Behandling gäller generellt inte för patienter under 50 år, oavsett om de är ovaccinerade eller har riskfaktorer. Patienter över 80 år med riskfaktorer kan däremot övervägas att få behandling även om de nyligen fått en boosterdos, enligt Dagens Medicin.

Fakta: Det här är covidläkemedlet Paxlovid

Paxlovid (nirmatrelvir, ritonavir) är det enda covidläkemedlet som fått subvention.

Läkemedlet består av två tabletter med substanserna nirmatrelvir och ritonavir som i studier visat sig minska risken att bli inlagd på sjukhus för patienter med förhöjd risk att få allvarliga symtom av covid-19.