Populärteknik

Copernicus ser svensk is från rymden

Håller ett öga på isen. Foto: ESA
Håller ett öga på isen. Foto: ESA

Nästa vecka skickas satelliten Copernicus upp från ESAs rymdbas Kourou. Svensk isövervakning är en av arbetsuppgifterna.

Publicerad

Copernicus omfattar totalt fem satelliter som skickas upp i rymden mellan åren 2014 och 2020. Med programmet får EU och ESA tillgång till data för miljö- och klimatövervakning, skriver Rymdstyrelsen i ett pressmeddelande.

Satelliterna ska ge data för bättre beredskap vid extrema väderhändelser, men ska också hjälpa till vid identifieringen av långsiktiga förändringar av jordens klimat.

- De nya satelliterna har avancerade instrument som tillsammans med andra data bidrar till bättre beredskap vid extremet väder, säger Göran Boberg, ansvarig för fjärranalys vid Rymdstyrelsen.

Den satellit som sänds upp nästa vecka, Sentinel-1, finns en SAR-radar (Synthetic Aperture Radar) som har stor betydelse för länder där havsisen kan vara ett hinder för sjöfarten.

Bland leverantörer av utrustning till satelliten finns göteborgsföretaget Ruag Sweden AB, levererat antenner och kommunikationsutrustning.

Planerad uppskjutning av Sentinel-1 är satt till 3 april.