Digitalisering

Chippet är först i världen med både Visa och Mastercard

Fidesmos kortlösa betalteknik på standardchip stöder nu både Visa och Mastercard, något som bolaget är först i världen med. Foto: Fidesmo
Fidesmos kortlösa betalteknik på standardchip stöder nu både Visa och Mastercard, något som bolaget är först i världen med. Foto: Fidesmo
Mattias Eld, grundare och vd, Fidesmo. Foto: Fidesmo
Mattias Eld, grundare och vd, Fidesmo. Foto: Fidesmo

Stockholmsbaserade Fidesmo blir första bolag i världen med en kortlös betalteknik på standardchip som inkluderar stöd för både Visa och Mastercard.

Publicerad

Fidesmos plattform möjliggör säkra kortlösa applikationer med hjälp av NFC-chip som kan sättas in i klockarmband, nyckelringar eller andra typer av bärbara enheter. Fidesmos teknik möjliggör därmed kortlösa betalningar med hjälp av ”tokens” och kan rent fysiskt integreras med nästan vilka prylar som helst.  

Sedan tidigare har Fidesmos teknik haft stöd för Mastercard – men nu utökas detta med betalnätverket Visa.  

– Tidigare har Visa inte kunnat tokenisera passiva wearables, men det går från och med nu. Det gör oss först i världen med att kunna tokenisera passiva enheter till både Mastercard och Visa på ett standardchip. Tack vare detta har vi nu det största nätverket av påkopplade banker för betalsystem, säger Mattias Eld, grundare och vd.

Miljardmarknad med Visa och Mastercard

Räknat i hela världen finns det 3,5 miljarder Visakort och 2,2 miljarder Mastercardkort, vilket bäddar för en gigantisk marknad – förutsatt att användarnas banker väljer att aktivera kopplingen till Fidesmo.

Fidesmos chip är passivt och innehåller inte kundens kortnummer, vilket Mattias Eld menar ger en hög säkerhet. 

– När användare betalar med vårt chip så slås kortnumret upp direkt hos betaltjänstleverantörens servrar och eftersom kortnumret alltså inte finns lagrat i chippet så kan ingen illvillig hackare skimma det, vilket ju går att göra med vanliga kort, säger Mattias Eld, som har studerat på KTH och tidigare bland annat varit produktchef på Netsize och Ericsson. 

Fidesmo ensamma om lösningen på standardchip

Även konkurrenten Swatch Pay har stöd för både Visa och Mastercard i passiva wearables, men i det fallet handlar det om specialutvecklade chiplösningar medan Fidesmo är ensamma om lösningen på standardchip.

Sedan Fidesmo grundades år 2013 har bolaget varit med på Ny Tekniks 33-lista i tre år och kan därmed tituleras guldbolag. Företagets omsättning har sakta men säkert tickat uppåt. Den rena försäljningen var omkring tre miljoner kronor år 2019 medan 2020 års försäljning beräknas landa på sju-åtta miljoner kronor. 

Förutom den kontaktlösa betaltjänsten Fidesmo Pay har bolaget även två andra fokusområden: Fidesmo Go är en tjänst som förenklar biljetthanteringen för kollektivtrafik, och Fidesmo Access som handlar om accessystem för kontorsbyggnader och liknande. 

Fidesmo

Försäljning 2020: 7-8 miljoner kronor 

Ägare: Grundare, 82an Invest samt ett antal mindre investerare. 

År på 33-listan: 2017, 2018, 2019