Digitalisering

Canons verkliga vr-värld till Europa

Virtual reality och augmented reality känner du till. Nu är det dags för dig att lära dig nästa term: mixed reality.Ny Teknik besökte i förra veckan Canon Expo 2015 i Paris.

Publicerad

– Mixed reality är egentligen en mer avancerad utveckling av virtual reality-konceptet, fast med större användningsområde. Här möts två världar, den virtuella världen och den verkliga i ett användarvänligt gränssnitt, säger Erik Åkenes, affärsutvecklare på Canon i Sverige.

Sedan 1997 har den japanska teknikjätten Canon deltagit i utvecklingsarbetet av konceptet och 2012 laserades Mreal, Canon Mixed Reality System, i Japan och USA.

Biltillverkaren Toyota är en av de sju första användarna. Med systemet kan de visa upp bilens egenskaper, stillastående och under bilkörning, utan fysisk tillgång till själva bilen.

En annan kund är Hitachi Construction Machinery. Där används den som ett försteg innan prototyper till exempelvis grävmaskiner tas fram.

– Detta är en betydligt lägre kostnad än att ta fram en prototyp och gör även att de snabbare kan göra justeringar. När allt är bra går de vidare med prototyp, förklarar Erik Åkenes.

På mässan visades två versioner av Mreal-systemet, det befintliga samt en prototyp av nästa generation med bredare synfält och högre upplösning.

– Vi tror att Mreal har en enorm potential. Den här typen av interaktion effektiviserar och förkortar utvecklingstiden avsevärt, från design och framåt i tillverkningsprocessen. Det blir stora tid- och kostnadsbesparingar på sikt, säger Takashi Aso, Canons affärsområdeschef för Mixed Reality.

Systemet är i första hand anpassat till större industriaktörer, men Canon tror att det kan bli en konsument-produkt på sikt.

– Det kan handla om utbildning eller service- och underhåll på distans. I den mixade verkligheten kan användaren få fysisk hjälp och guidning till hur problemen ska åtgärdas, framhåller Hiroshi Hara, marknadsdirektör för Canons Mixed Reality-område.

Mreals hjärta består av ett hjälmliknande huvudmontage med två optiska videokameror, ett för varje öga. Videokamerorna har upplösningen 640 x 480 pixlar. I den nya versionen blir det hd-upplösning.

Enkelt uttryckt tar kamerorna in data som skickas vidare till en dator där den processas med virtuell data. I datorn finns skräddarsydd mjukvara som anpassats efter kundens önskemål. De mixade uppgifterna skickas tillbaka till huvudmontagets egna små projektorer som spelar upp ett scenario som hjälmbäraren kan interagera i.

På hjälmen fästs även en gyrosensor som förstärker positioneringen. Om den behöver förbättras ytterligare kan externa kame

Innan Mreal lanseras skarpt i Europa kommer produkten att utvecklas vidare. På utvecklarnas agenda finns nu önskemål om bättre bildkvalitet, bredare synvinkel, mindre och lättare huvudmontage samt trådlös uppkoppling. Leverantören har ett antal patent på området men de kan inte bekräfta exakt hur många.

– Vi vill försäkra oss om stöd internt och gradvis bygga en fungerande organisation. Idén ligger precis rätt i tiden, det här är bara starten på ett projekt som kan nå hur långt som helst, tror Hiroshi Hara.

I senaste numret av Automation skrev vi om forskning på Sics Swedish ICT i Västerås. Där har de undersökt hur glasögon från Canons svenska konkurrent XM Reality fungerat på de två svenska industriföretagen ABB Facts och Gyproc.

– Ny teknik för ar och vr går utan tvekan att använda i industrin i dag, sa Björn Löfvendahl men la till:

– Man måste se till förutsättningarna på varje arbetsplats.

Canon

Begreppet mixed reality (blandad verklighet), som även kallas hybrid-, dubbel- och/eller förstärkt verklighet, uppfanns av den amerikanske forskaren Steve Mann. I begreppet avses både augmented reality och augmented virtuality.

Med hjälp av olika huvudmontage, bärbara datorer och fotografiska system experimenterade Steve Mann under 1980- och 90-talet med lösningar för användarvänliga gränssnitt som kombinerade intryck från den verkliga världen med virtuella interaktiva grafiska gränssnitt i realtid.

Grundades: 1933.

Huvudkontor: Tokyo, Japan.

Vd: Fujio Mitarai.

Omsättning: 3,73 biljoner kronor*.

Anställda: 194 151* .

Forskning och utveckling: 8 procent av omsättningen.

*Siffror från 2014 års bokslut.