Digitalisering

Canon smäller Nikon på fingrarna

Canon EOS 5D MarkII
Canon EOS 5D MarkII

Canon uppgraderar nu en av sina proffsmodeller, EOS 5D, med kraftigt höjd upplösning och videoinspelning i hd-format. Nikon som för någon vecka sedan sa att nya D90 var enda systemkameran med videoinspelning är därmed omkört.

Publicerad

Nya EOS 5D Mark II från Canon är en uppgradering av 5D som kom 2005. Upplösningen har höjts från 12,8 till 21,1 megapixel - samma upplösning som toppmodellen EOS 1Ds haft sedan tidigare.

Även om megapixlar inte är avgörande för bildkvaliteten kan man notera att Sonys nyligen presenterade utmanare på proffsmarknaden, A900, med sina 24 megapixel fortfarande har högst upplösning bland systemkameror med fullformatssensor på 24 x 36 millimeter, vilket proffsen brukar använda.

Hd-upplösning
Canon har också fösett EOS 5D Mark II med videoinspelning i hd-formatet 1.920 x 1.080 pixlar vilket är betydligt mer än upplösningen för video i Nikons nya modell D90.

D90 riktar sig visserligen snarare till konsumenter, men vid introduktionen för någon vecka sedan gjorde Nikon ett nummer av att det var den första digitala spegelreflexkameran med videoinspelning i jpeg-format.

3,9 bilder per sekund
EOS 5D Mark II har en ljuskänslighet mellan 50 och 25.600 ISO och tar 3,9 bilder per sekund - obegränsat antal i jpeg-format eller max 14 i följd i raw-format.

Skärmen är på tre tum och fungerar även som sökare om man vill, så kallad Live View.

Priset i Sverige blir drygt 26.000 kronor inklusive moms för själva kamerahuset.