Populärteknik

Bygg en stirlingmotor av papper

Stirlingmotorn byggs av papper och kan snurra 13 minuter på en 'tank'. Foto: Aliaksei Zholner
Stirlingmotorn byggs av papper och kan snurra 13 minuter på en "tank". Foto: Aliaksei Zholner

En stirlingmotor av papper drivs av varmvatten och isbitar.

Publicerad

Aliaksei Zholner från Vitryssland har byggt en fungerande stirlingmotor av papper som han demonstrerar i en video. Han har även publicerat en byggbeskrivning på ett forum för pappersbyggare. Texten är på ryska men kan översättas fint via Google Translate. Tyvärr är inga ritningar bifogade men flera av detaljerna finns med som fotografier.

En stirlingmotor fungerar genom att gas omväxlande värms upp och kyls av vilket leder till tryckskillnader i en cylinder där tryckskillnaderna kan överföras till en mekanisk rörelse. I Aliaksei Zholners konstruktion består cylindern av en liten behållare täckt av ett diafragma tillverkat av en pappersservett som förstärkts och tätats med lim. Den är kopplad till en balk som rör sig upp och ner och sätter snurr på ett svänghjul.

Temperaturskillnaden som krävs fås av en skål med hett vatten under motorn och isbitar som placeras på motorns fundament.

En av få detaljer som inte är tillverkad av papper är svänghjulsaxeln som förmodligen kan böjas till av ett vanligt gem.

Enligt videon om motorn kan den snurra i upp till 13 minuter innan vattnet kallnat och isbitarna smält.