Digitalisering

Bredbandslös? Nu kommer hjälpen

Kartan visar de 266 platser i Sverige där det i dag inte går att teckna ett bredbandsabonnemang. Grafik:PTS
Kartan visar de 266 platser i Sverige där det i dag inte går att teckna ett bredbandsabonnemang. Grafik:PTS

Minst 266 adresser i Sverige har hittills inte kunnat få bredband. Det visar en sammanställning från Post- och Telestyrelsen. Nu börjar utbyggnaden.

Publicerad

Hundratals företag och privatpersoner i Sverige står i dag utan möjlighet att teckna bredbandsabonnemang. Det visar en ny lista från PTS (Post- och Telestyrelsen). Listan baseras på uppgifter som PTS samlat in sedan våren 2011.

Nu ska det bli ändring på den saken. PTS har skickat listan vidare företaget Net4Mobility, som bildats av Telenor Sweden and Tele2. Företaget har åtagit sig att bygga ut bredband för upp till 300 miljoner kronor fram till år 2014.

Men det handlar inte om några höghastighetsanslutningar:

-De som omfattas av utbyggnaden kommer att garanteras en minimihastighet på 1 Mbit/s av Net4Mobility, säger Robert Holmström, projektledare på PTS. Det är tillräckligt för att klara det vardagliga kommunikationsbehovet.

I första vändan kommer 25 procent av alla på listan att erbjudas mobilt bredband innan året är slut. Senast i januari 2013 skickar PTS skicka en andra lista till Net4Moblity. Tillsammans med ännu inte täckta adresser från 2011 års lista, ska adresserna på den täckas till 75 procent under 2013. Proceduren upprepas året därpå och vid slutet av år 2014 ska täckningsgraden vara 100 procent.

Alla som i dag inte kan teckna abonnemang på 1 Mbit per sekund kan fortfarande skriva upp sig på listan hos PTS.